Saturday, February 19, 2011

suka minum teh?

TIDAK dapat dinafikan ada orang suka  dan ada pula yg tak sesuai minum teh.

Di negara Jepun dan cina, mereka mempercayai  amalan meminum teh mengurangkan risiko penyakit kanser.

Sebenarnya teh banyak khasiatnya, tapi berwaspadalah  jgn pula beli teh tiruan yang banyak pewarna. Teh bagus diminum jika  kita alergi dengan persekitaran yg berhabuk...

Ada lagi khasiat TEH :

1.Meningkatkan aktiviti antioksidan di dalam darah dan mengelakkan sakit jantung dan kanser..

2. Teh juga berupaya menyerang bakteria yang menyebabkan penyakit  gusi serta menguatkannya.

3. Mempergiatkan enzim ‘sistem ‘detoxfication’ di dalam limpa,  menyingkirkan bahan2 kimia yg tidak diperlukan  serta membantu melindungi arteri.


4.Dapat membakar kalori lemak dalam badan badan.

5.Amalan meminum teh boleh menghalang pembekuan darah dan  mengurangkan  serangan stroke.


6.Flavonoids yang  terkandung dalam teh boleh membina dan menguatkan otot. Menurut laporan di Archives of Internal Medicine, Kajian ke atas 500 lelaki dan perempuan di China yang mengamalkan minuman teh selama 10 tahun mendapati mereka mempunyai kesihatan tulang yang optima.


sesekali minumlah teh jika sesuai dengan selera  kita.....

23 comments:

=sz= said...

bagus juga ye teh o la kan kak...

klu kami mmg tiap pagi layan teh tarik (sendiri) ;)

sal said...

assalamualaikum..
kak pun suka teh o..
teh tarik tak berapa..

kasihredha said...

salam kak..
suka letak cream..

ibuintan said...

suka teh o limau...... kalau sejuk lagi best

Cik Ina minat Do do Cheng said...

makcik suka je minum teh.kalau makan kat luar pun order teh limau ais. ringan sikit kepala ni.kat ofis minum chinese tea.

suri solehah said...

memang suka kak sal..tiap2 petang nesti ada teh..sampai milo keras dalam bekas..

cikceriacorner said...

salam akak..

thanx a lot utk info ni...best2..

sal said...

Assalamulaikum KASEHREDHA..

TEH cream..minuman alternatif, mempelbagaikan minuman

sal said...

Assalamulaikum TEH 0 LIMAU AIS..
rakan2 di sini pun suka memilih teh ini, lagi sejuk lagi diorg suka...

sal said...

Assalamulaikum CIK INA..
Teh melancarkan perjalanan darah,mengurangkan pembekuan darah sb itu rasa ringan yee..

sal said...

Assalamulaikum SURISOLEHAH..
Hehe..sesekali kat umah saya camtu jugak.. milo jadi keras..

sal said...

Assalamulaikum CIK CERIA..
Sama2 berkongsi info..moga bermanfaat..

ainnoraini said...

kalau ptg2 tu suke minum teh O ni...

tapi kalau time b/fast saye suke minum milo....

sal said...

Assalamulaikum AINNORAINI

Saya pun minum teh waktu petang..
rasa segar sedikit..

kak Erna said...

as salam sal..akak memang tak suka teh dari kecik
tak pernah minum teh seumur hidup ini...
tak suka bau teh..boleh pening kepala..
tengok sal tulis banyak kegunaan nya rugi jugak kan..tapi..tetap tak boleh minum teh..

sal said...

Assalamulaikum,
oh kak erna elegik yeee...
xpe bnyk alternatif lain yek..
ada bnyk minuman yg menyegarkan badan..

Zaitun said...

Kak Zai suka minum teh o bersama daun pudina atau daun pandan,air tehnya jadi wangi.

Norhafiza said...

No kan klo dapat 'cerryberry'..No buat teh pekat tanpa gula dalam 1cwn pastu minum..alhamdullillah terus benti..

sal said...

Assalamulaikum ZAITON..
Oh...teh o ngan daun pandan..baru tahu..
daun pandan tu memang ada khasiat tersendiri tau..tpi saya lupa pe khasiatnya..
org cina yg suka..
sesekali buat campur tu sedap yek

sal said...

Assalamulaikum NO...
ya..memang ada petua klu 'cerryberry' bgi minum teh cepat baik..sya pun guna juga..

tapi saya suka teh jernih, nipis je x pekat..lagi nipis lagi sedap..dpt minum tuh segar sikit terutama waktu ptg..

anie,Nagoya said...

sekom.

semenjak ddk jpn kita tiap2 ari minum aolong tea.amat bgus.air sejuk dah jarang minum.

cuba amal minum tiap2 hari.bagus tuk perut

sal said...

assalamualaikum ANIE..
Oh bagus utk perut yee..
akak pun baru tahu khasiat yg itu..
thnk info anie..

Rinna said...

Suka juga minum teh o nie.. sedap..kdg wat teh o limau ais sedap gak.. :)

Post a Comment