Wednesday, February 16, 2011

eh, nenek.....


In the name of Allah, The Most Gracious, The Most Merciful.
dari mata turun ke hati...
Saya suka  jika  pembaca2 blog ini, hanya  tetamu2  wanita....why ? simply because I am a woman....
Just feel like sharing with friends golongan HAWA.....
statement saya bernada egokah..maaf......
Hanya sekadar merasakan si ibu spt saya  yg dah berusia ini tak  perlukan glamour..
tak perlu mengejar rating. tak ada kepentingan  dengan  kaum adam yg tidak dikenali...
sekadar sharing ngan rakan bergelar  ibu, itu pun sudah memadai...


eh....sekali lagi maaf , kalau itu menyentuh mana2 pihak , sekadar luahan .


Hari ini  saya balik kul 3.15 ptg , selepas habis bermesyuarat.. dah set kat mind nak buat jemput2 sebab banyak pisang kat rumah, tak nak buat kek, coz malas nak keluarkan peralatan kek ....
utk siapa?.........huhu....
Ptg ni along spt biasa ke kelas part time.. kelas  iqrak , jadi nak kirim jejemput ini..... 
Rutin  anakku  ini ada tiga kali dalam seminggu  menghabiskan masa di waktu petangnya  dgn kelas iqrak bersama kanak2 rebina  ... ..melainkan tak sempat sangat,  tugas itu  diambil alih oleh  si anak bungsuku, HANI.. .. .. ....


Jadi, anak2 saya sinonim dengan panggilan ustazah di tempat itu....


Wlupun pdku panggilan itu tak berapa layak kerana mereka menceburi bidang lain..  Saya merelakan panggilan itu  kerana saya mengharap dan  merasakan itu satu doa...bukan doa nak jadi ustazah cukup sekadar menempiaskan keperibadian individu2  yg mulia spt itu... transfer elok2  di hati anakku.......kalaupun bukan skrg, nanti2 jika ALLAH izinkan .. ..ameen.. 


Suatu hari, anak2 saya  tersangatlah sibuk..demi mencurah ilmu, saya ambil alih utk mengajar........ saya memperkenalkan diri..


'Ini emak ustazah, panggil  cikgu' saya memformalkan diri..
'emak ustazah???? kanak2 itu merenung saya..
'ya...' saya mengangguk dgn selamba...
'panggil  cikgu' saya membuat penegasan .....  
'emak ustazah?...jadi, ini neneklah....' kanak2 itu menunjuk ke arah  saya lalu membetulkan frasa ..


'nenek..nenek'.kedengaran kanak2 itu menjerit untuk memesrakan diri....


'pandai pandai je nak panggil aku nenekkkkk........' jiwa muda memberontak...


'eeehhhhhhhhh   janggalnya....SAL  ni dah tua sangatkah?' saya bermonolog... 


'eh, gasaklah anak2.., nenek pun, neneklah................' akhirnya coool, LAYAN.....


so start hari tu. melekat panggilan tersebut di tempat itu........ 


dan hari ini......


nenek dah siapkan jejemput special  untuk cucu-cucu yaa.


terima seadanya, huhu.....

30 comments:

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Muka muda cam tu, dia panggil sal nenek.Tak pelah sal janji dorang bahagia. Akak pun tak kisah kalau orang panggil gelaran dah lebih berusia.dah lama tak buat cekodokk pisang.sedap tu makan waktu petang.

ckLah said...

Salam Sal...
cklah pernah menyatakan 'dalam berblog, saya tidak pernah mempedulikan trafik, rating, jumlah komen atau pendapatan pasif dari iklan..."

CkLah juga pernah menulis entri bertema 'saya bukan sesiapa untuk dikenali di luat blog'

CkLah juga pernah menulis tentang 'lelaki' itu dalam enteri "Lelaki-lelaki di FB saya", kalau nak baca n3 tu ada di carta blog cklah di side bar itu, dia duduk tangga pertama dengan 365 orang membacanya...






.......tapi, dengan semua tulisan di atas, ada yang menuduh ckLah bloger perasan diva. kelakar. Tak apa, kita tak rugi apa-apa...bloger ala makcik2 ni...

sayangsayangibu said...

salam ceria di pagi khamis mulia ini...

MummyEcha said...

as salam kak sal....jengah sini sambil baca n3.

kasihredha said...

nenek muda...hihi
cekodok...bestnya

Norhafiza said...

hihihi..takpe la kakSal..No nih dah ada cucu sedare..dorang panggil toksuNo hihihi..

sedap tengok jemput pisang tu kakSal...terliur lak No nih hehe

Ummi Humaira said...

salam neeeeekkkkk...

cucu nk jemput2 pisang ler , aduh terlioq , nampak mcm sedap jer ... dah lama tak makan jemput2 nie.

he he he jgn marah , di lain n3 tukaq balik panggilan noooo

ibuintan said...

nenek cun.. tak pa lah kan


sempat juga gorengkan cucu2 cekodok pisang

cikceriacorner said...

ehheheh..akak..org pon da panggil saya makcik..dulu kakak..

hehehe..xpela..asalkan ati kite eppy..

nak cengkodok tu..bestnye..

suri solehah said...

salam kak sal..setuju sangat dgn tulisan kak sal..kita sekadar menulis untuk berkongsi cerita dan pendapat sahajakan..
cekodok tu kegemaran hubby n anak kedua..

kak Erna said...

as salam sal..nenek cun kata kasih tu..memang betul.
kalau akak di sini..dipanggil wan..he he..

sal said...

Assalamualaikum CIK INA..
XPelah yee, janji bahagia..

sal said...

Assalamualaikum CKLAH..
Terimakash atas info...sya akan jengah nanti..

sal said...

Assalamualaikum sayangsayang ibu

Selamat sejahtera...dtg ke sini, share info yg berguna..moga bermanfaat

sal said...

Assalamualaikum mummyEcha..
slmt berkunjung ki sini..moga bermanfaat..

sal said...

Assalamualaikum KASIHREDHA...

Nenek muda...cumilnya....

sal said...

Assalamualaikum HUMAIRAH..

is ok..panggilan tu cumil...

sal said...

Assalamualaikum IBU INTAN..

jejemput pisang...kadang2 makanan kt rumah berlebihan, berikan kpd mrk n rakan2...

sal said...

Assalamualaikum CIKCERIA...

pelbagai2 panggilan....
menambah kematangan..
mendewasakan kehidupan...
huhu..

sal said...

Assalamualaikum SURISOLEHA..

Ada sokongan...ya betul, sekadar berkongsi cerita ngan rakan2 seangkatan HAWA..atau yg muda sikit...moga bermanfaat..

sal said...

Assalamualaikum KAK ERNA..

ya betul, panggilan itu mengeratkan hubungan ...

Zaitun said...

Nenek glamour huhuhu...

Nak cekodok sikit,kak Zai ada sambal tumis ikan bilis boleh cicah sedap ni...

Rinna said...

Sedapnyaa makan cekodok pisang..hehehe..feveret tuh.. Belah hubby saya anak² buah kebanyakkannya dah kawin dan saya kiranya dah bercucu laa.. so dia orang saya suruh panggil Wan Su...heheh :)

sal said...

zaiton...
ehhh memang sedapnya...
nenek suka makan cekodok..
tpi cucu suka makan pizza..

sal said...

RINNA..
KLu nenek pertalian darah, biasalah...
kak sal pun ramai cucu sedara...

Pn Kartini said...

salam my dear sis..:)

Datang terjah blog akak lakk...:)nampak2 ada jemput2 pisang:)BEST!:)

Tak pe sis...
nenek VOGUE gitu..:)

=sz= said...

nenekkkkkk!
nak jejemput pisang jugaaa!
:)

sal said...

heeee..
nenek pun...xpe..
tapi masih muda nih..

kakpah said...

salam sal.
kita suka minum teh o lemon madu...

ceria-ceria selalu...

kakpah said...

hehe.. tersilap kolum komen.
minum teh o lemon madu dengan cekodok pun sedappp..

Post a Comment