Sunday, December 12, 2010

rakan

Assalamualaikum..
moga kita semua dalam jagaan iman dan perlindunganNya..

Entahlah..tetiba suka nak menulis, macam banyak sangat idea..

Bila anak2 dah besar....kadangkala dia suka nak bercerita, kita meluangkan masa untuknya.. jadi pendengar setia..

Jadi semestinya kita buat dia macam kawan2.. 


Walaubagaimanapun yang salah tetap salah, ditegur dan diberi nasihat jugak supaya memperbetulkan apa yang boleh diperbaiki....

Kita tau, pengaruh rakan sekeliling boleh membentuk  keperibadian anak..

Harap dapat kawan yang baik, boleh menjadi pembimbing..


Kadangkala anak2 minta izin bawa classmate, roommate ke umah sebab ada group study n apa2 tugasan penting. 

Layan..

Makan minum tak kisah , kalau ada..kita makan sama2.tu rezki  dari Allah. Yang penting keikhlasan hati....

"Apa2 saja pekerjaan niatkan kerana Allah, kalau sempit..Allah akan memberikan pertolonganNya, Insya-Allah " kata penceramah di televisyen tempoh hari..terasa perkataan itu melekat dalam minda..


Petang tu kita hantar Along , dia ada kerja..sempat bersalam-salaman dengan Pn. Sunita, ketuanya..


"You jangan bimbang, kami jaga hyt macam anak sendiri..di sini ada 3 orang ibu..Puan Ling, Pn..Woon, kat umah hanya ada sorang ibu je.." Kata Puan Sunita kepada kita..kita hanya tersenyum melihat wajah2 wanita itu yang hampir sebaya dengan kita..


Memang betul..

Sepanjang kursus tu..mereka sangat baik walaupun non -muslim..

Setiapkali waktu solat, Pn Sunita yang sebilik dengan Along, akan mengingatkan supaya cepat2 solat..Alhamdulillah..

Kalau petangnya kursus tu sehingga kul 6, waktu break kul 4 lebih tentu dia akan mengingatkan along supaya masuk bilik cepat-cepat gi bersolat dulu..


Mereka caring sangat.. 

Allah maha pemurah kerana bertemu dengan orang yg ikhlas juga. .. 


Kita berdoa agar kebaikan rakan2nya  itu dibalas juga dengan kabaikan.

Semoga semuanya berjalan dengan baik, tak stress sebab selepas ni akan bermula kuliah along di sem4...

kita tau nanti, tentu dia tak cukup2 masa kerana tersangat2lah  padat..


Berdoa agar Allah permudahkan segala urusan, Ameen-ameen-ameen..

6 comments:

Ummi Humaira said...

salam kak Sal...

semoga Allah permudahkan semuanya...ameen , ameen ameen

nba-Nur said...

Terima kasih kak Sal selalu datang blog Nur.. Semoga anak2 akak semua berjaya dlm pelajaran.

sal said...

assalamualaikuam ummi

Ya moga2 semua urusan kita dipermudahkan olehNya.

sal said...

juga berdoa agar diberikan kesihatan yg baik dan kelapangan waktu untuk sentiasa mengingatiNya

sal said...

Assalamualaikum Nur..
entry Nur menarik, of course lah nak melawat jika berkesempatan..

sal said...

Syukran dan terima kasih Nur kerana mendoakan anak2 kita

Post a Comment