Wednesday, December 22, 2010

Ada 3 perkara..

Assalamualaikum ..
Ada 3 perkara yang ingin disampai2kan (tak tanya pun)...
Suka2 nak inform.. 

Terimakasih kepada rakan2 maya ibu  yang blognya bermula dengan cetusan2 ini. Mereka antara penyumbang sumber inspirasi . Laman2 yang dimaksudkan itu ialah:

Kelmarin, ibu ditag oleh pemilik  blogger itu yang bernama NUR. Mekasih NUR. Terima Kasih daun keladi. Seriusly Ibu memang  suka berkunjung ke blognya yang cantik dan menawan itu, penuh dengan hiasan dalaman . Hari ini, apabila dtg ke sana, beliau hidangkan santapan tengah hari dengan pelbagai lauk pauk. Moga menambahlah motivasiku untuk  memasak....

Ohya, Nur  membuat tag mengetag ini sebagai memenuhi syarat  pertandingan. Jadi dia yg bertanding, ibu dapat tempiasnya. alhamdulillah...
(tapi maaflah Nur, kak Sal tak ter..ter..masuk pertndingan2 camnih, lain kali,k)

Pemilik blog ini pun pandai berkarya dan kreatif. Tak kurang hebat, penuh informasi. Salsuria ingin sekali mengucapkan terima kasih pada  Pn. Kartini  pemilik blog tersebut yg sudi memberi award ini. Mungkin rakan2 maya yang lain dapat juga .jadi kita kongsikan sedikit keseronokan ini..huhu ( bukan  bebudak je yg seronok dapat gula-gula)


Syukran . Moga jalinan ukhuwah yg terbina, memberi manfaat , satu  perkongsian wadah ilmu yg sihat dan positif 
(ayat skema coklat ini juga ditujukan kpd rakan2 MAYA yang lain,x dilupakan)


KETIGA:PETUA KECANTIKAN (petua orang lama)
Mari kita berkongsi ilmu  sedikit  pulak tentang petua kecantikan (parut). Petua orang lama tidak dipinggirkan kerana ilmu yang mereka dapat sebenarnya terhasil  melalui pengalaman hidup..

Kalau ada parut,guna daun lidah buaya yek, untuk menghilangkan parut (tak kira parut jerawat ke atau parut di badan)

Caranya2nya..
Ambil daun lidah buaya, buang duri di kiri dan kanan daun. Kemudian buang sedikit kulit daun dan dapatkan lendirnya

Sapu lendir daun lidah buaya tersebut pada parut di muka atau badan.  Jangan biar parut yang dah kehitaman baru nak bubuh  (mari kita cuba, lum cuba lum tau..kaedah cubajaya yg tradisional ini mungkin lebih berkesan daripada yang moden dan sofikated)....SELAMAT MENCUBA, KALAU NAK CUBA..

31 comments:

kak Erna said...

salam sal..akak pun sama..suka keblog cetusan minda..cantik..
cetusa rasa belum pernah lawat lagi..

sal said...

Assalamualaikum Erna..
Blog cetusan minda banyak informasi..tumpang membaca entrynya..

sal said...

ERNA...Blog ERNA pun banyak cerita-cerita..bes baca, tq atas jalinan ukhuwah ini..

Ati Masrif said...

salam sal,

kita suka sgt award no.2 tu
flower...i like ^_^

sal said...

kak Sal pun suka pic flower..romantik gitu

sal said...

ATI..bunga merah, pink menyerlah dan terang kalau letak kat blog..tapi bilalah upgrade blog,malasnya

cikceriacorner said...

terima kasih akak..petua ni sgt berguna..akak bgla khasiat daun sirih..nak tau gak..lidah buaya kalo letak kat rambut pon ok ke kak?heheh

sal said...

oh..lidah buaya bagus letak kt rambut..kot..kot berkilat rambut..awet muda..haha..

sal said...

CIKCERIA..tadi cari kegunaan daun sirih dlm internet,rupanya banyak..antaranya:

1.sirih dimakan bersama gambir untuk mengatasi cirit-birit.
2.Daun sirih juga berkesan untuk meredakan sakit gigi. Malah ia juga berkesan untuk melegakan demam panas.
3.Alahan terhadap udara panas atau makanan-makanan tertentu boleh menyebabkan seluruh badan terasa gatal dan miang serta ditumbuhi bintil-bintil merah dikenali sebagai gelegata.so layurkn daun sirih diatas api kemudian disapu pada kulit ketika daun masih panas.
4.seterusnya digunakn ketika hantaran..
wah..rupanya khasiatnya,yek..

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Lidah buaya pun akak tanam gak.Memang banyak kegunaanya.Sal, nak buat air yang bergerak -gerak tu, sal klik je kat gambar tu, terus je pergi kat website dia. nanti sal pilihlah kat situ,lepas tu copy HTML code yang dia kasi, lepas tu add gadjet HTML dan paste je kat situ.

SUZIE APAI said...

btul la tu kak sal..byk info & ilmu kita dpt dlm dunia blog ni..yg baik jdkan teladan, yg buruk jdkan sempadan...

hobi sy adalah menulis sesuatu di blog..tak kira la org baca ke tak baca ke, yg ptg kita happy...kan? hiks...blogger separa tegar je sy ni..tp rasa di hargai bila ada kwn2 blog yg lain support each other...

nba-Nur said...

Salam.. Terima kasih Kak Sal.. Terharu Nur dibuatnya.. Blog Kak Sal apa kurangnya.. Menarik & banyak info. Semoga ukhuwah yang terjalin berpanjangan..

sal said...

CIK INA..klu pegi blog ina rasa aman tengok air..lidah buaya pun ada buat ubat tradisional..

sal said...

Syukran INA..nanti ambik, terimakasih sebab ajae kita ilmu ambik pic tu..

sal said...

Betul SUZIE, dalam blog banyak info yang didapati .Tadi dapat tip tentang perkara2 baru..huhu suka gak..

sal said...

SUZIE..teruskan usaha menulis SUZIE, klu ada masa kak sal dtg n komen tanda penghargaan yg berterusan..insyaAllah jika kelapangan..

sal said...

assalamualaikum NUR..memang blog NUR cantik..promosi blog, huhu..moga bermanfaat..

sal said...

NUR..mengumpul rakan2 blogger dan ukhuwah serta bertukar2 fikiran..moga berpanjangan..

Zaitun said...

Kak Zai pun dapat award dari cetusan minda tapi belum ambik lagi.

oya said...

menariks sungguh 3 perkara ini....saya cetusan pasrah tak cuti..hehe

cikceriacorner said...

terima kasih akak..ehhehe..:)

sal said...

ZAITON.apb cerita pasal award, terkenang pulak award juara lagu yg kat TV tu....

sal said...

OYA..Cetusan pasrah tak cuti? ..cian..agenda ke4

sal said...

CIKCERIA..sama2..kita kongsi ilmu tradisional..sekarang, ada pelbagai rawatan alternatif bagi bgi jenis2 penyakit yg boleh digunakan..

mamawana said...

Assalamualaikum Sal

Mama tag Sal...

http://falihinjasmy.blogspot.com/2010/12/feel-free-to-fly-contest-barangan-body.html

Jom join.

sal said...

MAMAWANA..Terimakasih, nanti jab lagi saya ziarah..

Pn Kartini said...

Salam my lovely Kak Sal:)

Salam..:)
Maaf terlewat sgt2 beri komen niii....:)
Lam cuti2 susah juga nak BW :)bila dah balik dari cuti..baru ada kesempatannya..

Tksh sis sudi terima award dari tinie..
moga ukhwah berpanjangan...:):)

p/s: ..segan pula bila akak puji blog CM yang tak seberapa tuu...huhuuh..:)anyway..tq sis:)

sal said...

Assalamualaikum PN KARTINI
Mekasih singgah blog kak sal..xpe memang waktu2 begini kita baru dapat bercuti..so ni dah wat catatan di sini, dah ok..

sal said...

KARTINI..syukran dpt melawat blog CM,memang bnyk informasi dan motivasi dpt dlm blog u. celik sikt mata i yg kadang kala teralpa..huhu...moga bermanfaat..

MiZi said...

mizi nak ajak baca kisah sedih mizi

http://contengcorner.blogspot.com/2010/12/sedih-yang-aku-redha.html

sal said...

MIZI..jangan sedey2 dan Ceria2 selalu..

Post a Comment