Monday, December 20, 2010

kemas..kemas..


“Kemas.kemas.kemas….” bisik hati kecilku, menyuruh ibu membuat sesuatu untuk mengemaskan barang2 di atas meja ....


Dua ketul mesin jahit yang mencuri ruang, menyempitkan tempat, menyesakkan dada dah patut diclearkan..

Telefon pula berderang dering..pemberitahuan... menandakan family dari kampung nak datang  bertandang....

Cuti mula dihitung dengan jari..
dah dekat habis, focus menjahit perlu dipadamkan..
dan patut dilenyapkan buat seketika..




Hijau, kuning, biru.oren...kain  bercorak2 di atas meja yg dah dibelai dgn jari jemari menunggu disimpan …

Hajat tinggi menggunung ..
tak terjangkau dek tangan..
konon2 nak siapkan baju yg masih berbaki... 

Yeah !!!!
excited tul..
kain yg koyak ditampal..
Sarung bantal dicantumkan..
Langsir dikemaskan..
Baju sepasang dua dijahit..
Tudung anak nak dijahit..
Anak nak blajar jahit,  ditunjukkan....
Wah bestnya !!!!!!

Tetiba..
Aduh !!!!!!! Cukup….dah tak tahan pulak…

Mula  nak sakit dada..
kejamnya orang belakang umah ni..
dah ditegur dan ditegah
dia tak peduli..bukan dia yang sakit..

tetap suka nak bakar2 sampah..
asap masuk dalam rumah..

pakai topeng pun asap2 tetap mencuri masuk..
habuk2 kain pulak melekat kat  hidung menyebabkan rasa tak selesa..
stop..ya AMPUN..

Karang RM rawatan hospital lebih banyak drp RM upah baju..

“Ibu berhentilah” hatiku berbisik..

“Anak2 ku sayang, hambik semula baju2 korang”
maafkan ibu tak boleh nak sambung lagi....

esok kita jumpa makcik tukang jahit tu ..
jangan  banyak tanya ..
kita upah jelah baju2 korang ni, yek....

Mulut anak2 terlopong..
Hubby tertawa sinis..

29 comments:

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Betul tu , harga nya nyawa tak dapat dinilai ngan wang ringgit.Betapa kaya pun kita, kalau tak sihat, apa guna.

Ati Masrif said...

kdg2 kita fikir sempat nak buat semua

tapi masih tak terdaya nak lakukan...

cikceriacorner said...

hehehe...akak bestnye pandai jahit..ape2 pon kesihatan kesihatan kene jaga..:)

sal said...

Ina..tul..tul..harga nyawa lebih penting drp wang ringgit..

sal said...

assalamualaikum INA..Penjagaan kesihatan penting di usia senior nihhh..

sal said...

Assalmualaikum ATI..
Kadangkala memang terfikir nak buat banyak benda..tapi kesuntukan masa..eeehhhh persalahkan masalah leee pulak..

sal said...

ATI..TAKpelah kita buat setakat yg termampu..asalkan bahagia..huhu..

sal said...

Assalamualaikum CIKCERIACORNER..boleh jahit sikit sikit Jeee..tak pro..lepas untuk sendiri jeeee

sal said...

CIKCERIACORNER..Ya mekasih mmberi nasihat..kesihatan lebih penting ..so kite kemas semula mesin jahit ni buat smentara waktu..tunggu lain taun,kot ..huhu..

oya said...

kalau kita x reti jahit...haish!!
mmg tempah jer le..

Yan said...

Kesihatan diutamakan..
Tau jahit, tapi malas menjahit..

n.hasleena said...

Salam...
Bestnya pandai menjahit ;)
Saya tak reti hehehe...
Pasal bakar sampah tu...Ishhh saya mmg tak suka kawasan taman buat pembakaran terbuka. Tak sesuai sesangat...

♥ manje ♥ said...

salam

takpe2... ada ms nanti smbung
jahit semula ye... (^_^) ~

SUZIE APAI said...

hikss....n3 yg sgt menarik...

kalut sokmo2 la org pompuan ni kan..?

klu bley sume benda nk di setlekan...huhuhu

MiZi said...

hahaha memang kalut.. meh tgk saya la ngemas

http://contengcorner.blogspot.com/2010/12/bilik-mizi-lorh.html

sal said...

assalamualaikum Oya..
huhu..tempa memang senang.. tak susah kepala..tapi kena kluar duit..

sal said...

Assalmualaikum YAN..
hajat memang tinggi YAN..tapi tetiba tak sihat pulak.maklumlah dah berusia nih..mudah sgt terkehel..

sal said...

assalamualaikum SUZIE APAI
Cerita orang pompuan memang banyak,kan..boleh dibukukan jadi novel..huhu..

sal said...

assalamualaikum MIZI..
ok Mizi, nanti akak tengok kamu mengemas..

sal said...

Assalamualaikum N.Hasleena..
sepatutnya pembakaran terbuka tak boleh..
sedangkan hisap rokok memudaratkan, apatah lagi bakar2 sampah..

sal said...

Assalamualaikum MANJA..
Mekasih MANJA kerana bagi Kak Sal semangat...nanti kalau dah sihat, tak serik..sambung lagi..

NM02 said...

hi, salam singgah dan salam kenal. saya follow awak dah ni. kalu sudi, jom follow saya plak ye.. kita tukar link. jgn luper tau...

sal said...

Mekasih NMo2..moga bermanfaat..kak dah folow

Rinna said...

Pandai menjahit yer sal nie..complete..semua mesin ada.. bagus laa.. leh jana pendapatan tuh.. :)

sal said...

Syukran kerana sudi membina ukhuwah dengan sal..mekasih kerana memberi semangat dan perangsang..

mesin ni sekdar memenuhi aktiviti yg diminati.huhu tak terjahit baju org..

ieda said...

pandainye menjahit tuu mesin canggih tuu .. best2 ..:)

sal said...

Assalamualaikum ieda..
jahit main2..klu penat tinggal jab..pas tu sambung balik..tak pro.

MiZi said...

akak!! datang amek award!! saya bagi ikhlas ni!!

http://contengcorner.blogspot.com/2010/12/hrefhttparemanlife.html

sal said...

mekasih MIZI..moga mendapat ganjaran atas keikhlasan hati MIZI..

Post a Comment