Sunday, May 27, 2012

Chapati..

Chapati ??
kalau pandai buat, best juga kan..
Hari pertama mencanainya..hantam sajalah labu...betul2  macam lempeng...sendiri rasa pandai pula cakap sedap..yee serius kesedapan dan keenakannya disebabkan lembik dan lembut..  secukup rasa pula tidak tawar dan tidak masin........

Tapi saya pasti, kalau ada pembuat chapati di sebelah tentu  fail....dah tahu dah...sebab tak ikut arahan spt dlm resepi..

kali kedua ..rasa confident sikit nak tayang..memang kena ada skill..tapi mudah dikuasai jika berminat nak buat...
mencanai di sini..seperti buat kuih raya....
 saya guna dua kuali untuk memasaknya supaya cepat sikit..
chapati ini masih belum diterbalikkan..
dah siap dah....makan dengan kari...
Bahan-bahannya:
225 gm tepung atta, 1 sudu besar minyak sapi, 125 ml air suam, secubit garam, sedikit minyak sapi untuk dilenser pd chapati..

Cara membuatnya: 
Masukkan tepung atta, minyak sapi dan garam dalam mangkuk. Tuang sedikit demi sedikit air suam sambil uli.Masukkan doh ke dalam mangkuk dan tutup dengan sehelai kain basah/lembab..biarkan 30 minit...Kemudian bahagikan doh menjadi bebola kecil. Canai nipis..Panaskan kuali, masukkah chapati tersebut..setelah masak terbalikkan..selepas itu lenserkan chapati dengan minyak sapi...pastu bolehlah dihidang dengan kuah kari..

Boleh mencubanya...chapati tidak menggunakan minyak yang banyak..
Tak tahu pula samaada sesuai  untuk orang yg nak diet  ...

22 comments:

Deru Ombak said...

Assalamualaikum Sal..
Tekak puasa ni tengok mknan apa pun terliur.. Hehe

Pn Kartini said...

Assalamualaikum my dear K Sal:)

Tinie memang penggemar capati!!
huhuhu..;)

Acik Erna said...

salam sal..saya tengok kawan yang memang pandai buat capati tu..dia biarkan lama..pagi uli tepung.petang baru dia buat siap capatinya..memang sedap..terima kasih sal..nak cuba jugak nanti ni..tepung atta ada jual kan sal.belum pernah buat ni..kalau nak makan selalunya mintak kawan tu la yang buatkan.

Ibuhani said...

cicah sambal sardin pun sedap tu!

Nur-nba said...

Wah.. rajinnya akak buat sendiri... Hari ni Nur masak asam pedas batang keladi.. My favourite dish kalau balik kg....:)

sal said...

deru ombak..selamat berpuasa.alhamdulillah..

sal said...

Pn kartini..
akak mula beralih arah..mula menyukainya..ank2 pun mula suka

sal said...

erna..betul..capati ni kena perap dulu dgn kain basah..hari tu tak sempat nak perap terus masak..tak sabar nak tengok hasil kejadiannya..

sal said...

ibu Hani...ye terpulang kpd kreativiti kita untuk memilih pasangannya..spt cecah dengan sardin, kari, dal..asalkan kita menggemarinya..

sal said...

Nur...Asam pedas batang keladi..pandai wat yee...terliuq..

cikceriacorner said...

salam akak..wow bestnye..kalo masak sendiri lg puas ati kan akak...heheh

aNIe said...

Salam sal...rajinnya...kalau cik abg akak dia suka cakap..beli lagik senang...wife dia apa lagi..bertambah2 senang hatilah...hahah

Nur-nba said...

Baru je menuntut ilmu dengan bonda.. Nanti Nur share dlm blog.. ;)

sal said...

cikceria..kalau ramai kat rumah..masak sendiri berbaloi..cuti sekolah ni, ramai kat umah,jadi seronok makan sama-sama..

sal said...

anie...
saya pun suka membeli-belah lauk..kalau setakat 3 org makan, kalau masak kdg2 tak habis..

tapi waktu cuti, kena masak..sebab bnyk masa dan seronok masak ngan anak2..

sal said...

nur...
dialu2kan..berkongsi ilmulah kita yeek..

mamawana said...

Sal suria... i love chapati... mai huloq sini chapati

sal said...

mamawana
menjamu selera dgn chapati...kenyang juga..

kasihredha said...

kalau buat sendiri sure lebih sedap kan :)

sal said...

InsyaAllah...puas hati..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Salam perkenalan Sal,

dah lama cari resipi capati ni.. terima kasih lah kongsi resipi ni, saya mohon share resipi ni ye..

sal said...

Nur Hayati..SILA..moga bermanfaat

Post a Comment