Friday, July 1, 2011

Menu Hari Ini...

Assalamualaikum..
moga sihat , ceria2 selalu
dan dirahmati Allah jua hendaknya..

em..cerita bab makanan lagi..
menu hari ini yang simple..


 sebenarnya teringin nak makan ikan cencaru bakar dengan
cecah air asam..
sebab terkenang semasa makan di sebuah tempat kelmarin tu....
memang sedap sangat rasanya ikan ini dan cecahnya..

lalu ..... berkirim2lah ikan cencaru..
tpi ikan  yg dibawa pulang dari pasar tu..
udah tanggal kulitnya 

aduh, gimana si.....

oh..nasib baik... 
ada kertas aluminum kat rumah
dapatlah balut ikan ini kemudian bakar...
maka sampurnalah hidangan hari Jumaat... 
yang simple ni ikut teste ibu..
*********
lauk semalam pula....
ikut teste org lain di rumah..
emm masak  lomak  dan ayam rendang..

sebenarnya klu masak di rumah ni...tak boleh banyak..
sebab anak2 tak pemakan..
kadang2 tak habis pun makanan dan disimpan je kat peti ais...


kadang2 tu  check kenapa tak nak makan..
rupanya si adik makan coklat, biskut 
entah apa2 yg tak berapa berkhasiat
sedey  gak tengok klu mrk 
lebih mengutamakan makanan macam tu yee..


P/S : Tentu ada yg berpuasa hari ini,
diucapkan selamat berpuasa....
sebenarnya kami pun turut serta berpuasa..
tapi  yang tak berpuasa di rumah ,
makan hidangan tengah hari yg disediakan ini..
dan lauk tersebut, insyaAllah sampai berbukalah  nanti..



8 comments:

kakcik said...

Susah betul nak bagi anak2 makan sayur, kadang2 kalau dalam masakan lain ada sayur, siap dia orang pilih2 lagi...

sal said...

Assalaualaikum KAKCIK
betul kakcik..masa kecik, siap si adik tutup mulut tak nak disuapkan...MEMILIH BETUL..

Acik Erna said...

Assalam sal..menu yang sedap..ikan bakar cicah air asam.
akak pun suka masa lemak putih soon tu..sedap lagi2 kalau ada sambal belacan..

kasihredha said...

sedappppp
air asam tu buat terliuqq

sal said...

Assalamualaikum ERNA..

MEmang sedap klu ada sambal belacan..
lupa nak buat...

sal said...

ASSALAMUALAIKUM KASIHREDHA

Sya pun suka air asam tu ..
apalagi apb makan ngan ikn bakar..

Cik Ina Do do Cheng said...

samalah kat rumah cik ina pun tak boleh masak banyak, nanti kena simpan dalam peti ais. masak cukup-cukup nak makan je. ikan bakar memang peberet cik ina. tiba -tiba rasa nak wat ikan bakar plak, bila nampak sal punya ikan bakar tu.

maiyah said...

assalam..

wahh nmpak sodap ni.. anak2 sy mmg x mkn syur le cedok kuah je huhuu

Post a Comment