Wednesday, July 20, 2011

serawa durian

Minggu lepas ibu pergi kat Kip Mart....
nampak buah tuh...
eh geramnya..hijau-hijau..
menggoda..
dah lama mengidam..

beli..

spt biasa ibulah yg makan bnyk..
anak2 lain x berapa suka ..
makan jugak , tapi sikit2 ..
mereka makan sopan santun sb bukan teste mrk..
untunglah ibu...
mengadap sampai kekenyangan
eh, letihnya  makan sorang2..

masih berbaki...
buat serawa..
pas tu simpan kat peti sejuk..

klu buat serawa..
ramailah peminat..
sb boleh  makan ngan roti dan pulut ..laju ..

bahan2 nak buat serawa...

10 ulas durian - buang biji jika suka
6 sudu gula pasir/gula merah (ikut selera)
3 cawan santan
2 helai daun pandan - bersihkan dan ikut simpul 


Cara membuatnya.
Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk. 
Kacau dan masak hingga mendidih atau pekat.


Selamat mencuba.

22 comments:

kasihredha said...

salam
serawa mkn dgn roti jala pun best gak kan

sal said...

kasihredha
sya pun terpandang kat imej pakcik google. foto serawa makan ngan roti jala...best yee..

Acik Erna said...

assalam sal..dirumahn ni.durian laju je makan..serawa pun sama,
kalau nak buat serawa..tak boleh tunggu lebih..memang tak de nya.

Norhafiza said...

kakSaaaaal...sedapnyeeee..No pun suka makan duyan..makan buah dulu bia puas hati yg lebih buat serawa kan..

nur said...

AsSalam sal...
Oh terliur tengok serawa tu sal... kena pulak makan ngan pulut..aish :)
Musim durian dah stat balik dah kan sal, sana-sini orang pakat jual durian.. jenuh la kita nak kena membeli.. :)

Cik Ina Do do Cheng said...

sal cicah ngan roti atau lempeng lembik sedap. cik ina suka serawa doryan.

Norhafiza said...

harap akak sudi terima adiah yang tak seberapa dari No ek..sila jengah ya..

Sz said...

nakkkkk kak!
hehehe...kena singgah beli durian gak ni kat tepi jalan tu... saya memang "hantu" durian ...

sal said...

ERNA..
Minat durian jugak..
samalah kita yee..

sal said...

Norhafiza..
durian kat ipoh bnyk tau..
isi tebal2..sedap..
dia tak sama durian johor yg kurus..

sal said...

NUR..
Dah nak ramadhan..kena beli cepat klu nak makan..
bulan puasa tak termakan...
harap ada durian kat sana..

sal said...

INA..
memang betul, Makan ngan lempeng sedap..
lagipun lempeng kurang berminyak..

sal said...

SZ...
HUHU...peminat durian jugak yee..
klu dekat boleh antar...
moga dpt apa yg dhajati..

sal said...

Norhafiza..
terimakasih no..
tadi kak sal baru emailkan nama dan alamat..
slm brulang tahun mutiara nolan..
moga semuanya ini menjadi aspirasi untuk menulis dengan lebih bnyk idea..ameen

Ati Masrif said...

mengancamm betui tu kak
lama tak makan tau :)

sal said...

Ati..
alhamdulillah jika dpt jamah...
klu bnyk2 menjadi ubat sakit tekak pula..huhu

Zaitun said...

Kak Zai baru aje buat tapi bila tengok sal punya terliur pulak hehe...

maiyah said...

assalam..

adumak aaiii.. mngancam.. peberet tu

sal said...

zaitun..
assalamualaikum kak zai...lama tak dengar berita..moga sihat selalu..

sal said...

Maiyah..
apa khabar..lama tak dengar berita maiyah..moga sentiasa sihat selalu..

Nur said...

Salam.. Kak Sal, pagi tadi ada rakan Nur ada bawa serawa durian ni. Sekali lagi kami buat pot-luck di sek kerana ada LDP pagi tadi. Alhamdulillah puas juga makan.. :)

sal said...

ALhamdulillah Nur..dapat makan serawa drian..

sebelum ramadhan kita makanlah apa yg diinginkan..apb dah puasa, tak sempat nak makan..

Post a Comment