Thursday, April 21, 2011

hepi sangat..

Minggu ni semacam tak ada entry yg nak dimuatkan...
leka melayan si anak yg baru balik bercuti kt rumah....

agaknya mcm nilah sesekali jumpa anak2 yee
tak habis cerita dlm beberapa jam.... 
si ibu hepi sangat..
 rumah pun meriah sikit dengan hilai tawa ..
 anak bolehlah jadi pembantu....
kain baju pun cepat sikit clear 
ada yg tolong sapu sampah dan masak ....
selagi mood si anak ada..

tapi 
ada juga yg tak seronoknya..

sbb si ibu dapat  sms yg tak diundang ..

sms yg tidak diperlukan 
tentu  mengganggu ketenteraman awam..



mana taknya, 
tengah ceria2 tetiba dtg mesej  berbunyi...

''Ni  ayah guna fon police,
 tolong bagi  credit maxi$ 60 ringgi  ke nombo baru ayah 012811.......
 ayah lgi ada msalah kat blai police Ta payah call sekejab ayah call....'...

3 kali SMS...berturut2..selang beberapa minit..

ibu memang mengecam semua no tel family..
sudah pasti ini org2 luar yg tidak dikenali..

klu org ini tak berduit..
ini bukan caranya utk meraih simpati..
mungkin ada cara lain untuk meminta bantuan..

tel bimbit memang satu keperluan
tetapi ia bukan satu kemestian...
klu kita tak mampu..ia kan boleh skip..

Selalu  juga berpesan dengan anak2..
klu kita ada RM10...
berbelanjalah di bawah RM10 juga (contoh)..
jgn berbelanja di luar kemampuan..
lagi baik dok diam2 jee..
  
cerdiknya segelintir bebudak sekarang
ada je cara untuk mendptkan wang yg x sihat...


32 comments:

kak Erna said...

sal ada jugak yang dapat sms macam tu..tapi ayah dah tak de..nampak sangat menipunya kan..main rwak je tekan no.dan hantar sms..

sayangsayangibu said...

macam2 cara org nak menipukan?

kalau kita terkalut tu, dah tert-up dah kot
sya selalu abaikan saja kalau ada sms yg tak di undang

Cik Ina minat Do do Cheng said...

makcik pun selalu abaikan sms dari no yang tak dikenali.hari tu kawan pun dapat sms camtu, dorang ingat orang semua tak tahu.

ainnoraini said...

kak sal...ain ingatkan hepi sebab hp baru...

kalau saye dpt sms mcm tu nnpk sgt menipunye...bapak pun dah lame tak de...mcm2 ye cara org nak duitkan...

sal said...

KAK ERNA..
Ayah dh lama meninggal dunia..
En Hubby tk de pula mintak2 topup..
tulah pasal, abaikan

sal said...

SAYANG-SAYANG IBU..
Tulah..
macam2 cara org nak menipu..
patut2lah klu ye pun..

sal said...

CIK INa..

Klu dpt sms camtu..saya pun abaikan jee..

sal said...

AINNORAINI..
Dpt tel baru?
huhu..
entry ni mcm dpt tel baru ye...

anie,Nagoya said...

org yg nak menipu ni akal pnjg.nape?sbb ada saje idea baru yg dtg.sib baik kk Sal tak cept melatah.

Rinna said...

Pernah terima SMS gini.. yg tau SMS nie nipu sebab dia panggil diri Ayah.. sedangkan saya panggil Abah..sah2 tipu..

Mak Su said...

memang macam2 cara orang nak menipu... kan

Uncle Lee said...

Hello Sal, I guess ada juga some days life tends to go slow.
But it gives you time to smell the flowers.
Just stay easy and have a nice day.
Keep a song in your heart.
Lee.

ckLah said...

Tumpang seronok untuk bahagian yang 'happy' tu.
Yang 'tak happy' tu, jangan dilayan. Nak menaya orang saja tu...

anitaare said...

seronoknya sekali sekala anak-anak dapat balik cuti lepas tu dapat lak nolong-nolong..

tak pernah lak dpt sms cam tu..kalu dpt mmg ignore jek..

MummyEcha said...

akak pun ada terima msg cam tu gak ker....saya ada la 2 @ 3 kali dpt masg cam tu...tp dah tau dah..semua tu tipu jer..nak cr duit ngan keje senang.

ibuintan said...

nasib baik tipah tak tertipu kan... low klas punya idea nak menipu

memang hepi sangat bila anak2 berkumpul semua kan, rasa nak masak semua kegemaran mereka

sal said...

ANIE...
Memang perlu siasat dulu kesahihannya....

sal said...

RINNA..
Ohhh..pernah juga yee..so kita kena lebih berhati2..

sal said...

MAK SU..
Betul..
banyk cara orang nak ambik kesempatan..
berhati2 di jalan raya..

sal said...

UNCLE LEE..

Thank you..

sal said...

CKLAH..
Trima kasih...

sal said...

ANITAARE..
Trima kasih...

sal said...

MUMMYECAH

Lain kali dah faham..so lebih berhati2

sal said...

IBU INTAN..

Macam nak masak bnyk kegemarannya..
tpi belum sempat..
ada masa lagi..
buat yg penting dulu..

Kamsiah said...

sal..dia igt semua org boleh diperbodohkan kut...

Zaitun said...

Kak Zai pun macam sal juga happy kalau anak balik.

sal pun dapat juga? jangan layan satu penipuan.

sal said...

KAMSIAH..
banyak cara lain untuk mendptkan duit..

sal said...

ZAITON..

Memang happy jumpa anak balik..

Pn Kartini said...

assalamualaikum my dear sis:)

MOga akak sihat2 di sana:)

Macam2 org yang desperate nak senang
ikut jalan mudah kan..sanggup menipu!
moga diberi hidayah olehNya...

sal said...

PN KARTINI..

Syukran atas doa dan harapan..

mekasih tinie..

cikceriacorner said...

salam akak..kite pon kalo dpt sms yg xkenal..malas nak layan..heheh

sal said...

CIKCERIA..
betul..buang masa yee.....

Post a Comment