Sunday, April 24, 2011

Anakku, Sahabat....

Anakku...
Hari itu, apabila ibu lambat mengambil angah dari kolej ...ibu melihat kamu keseorangan di dalam bilik,  cuba mengesat air mata  berlenangan di pipi  sambil mengenggam  sepucuk surat di tanganmu ....lantas ibu rasa amat bersalah membiarkan angah tertunggu2...
Suatu hari sedang ibu duduk2 dengan kamu...satu topik ke satu topik kita bualkan, tetiba kita berbincang tentang sahabat , lagipun sepanjang berada di kolej, hanya sahabatlah yg banyak membantu untuk survival diri  ...angah sangat respon dengan topik yang ibu ajukan..lantas kamu menghulurkan sepucuk surat yang menguatkan hujah ..surat itulah sebenarnya yg kamu genggam dengan deraian air mata ketika ibu dtg hendak mengambil angah pulang tempoh hari..


sungguh suspen ..jadi, hari ini ibu menyempatkan diri utk membca surat 
drp sahabat dan roommate angah itu.....


Assalamualaikum Ida (angah)..
 Apb ko bca surat ni, kita dah berpisah ye..takde lagi kita wat perkara sama-sama..lepas ni takde lagi kita lepak sama-sama pd waktu malam, takde lagi kita solat  sama2, takde lagi kita study sama2, tak de lagi kita makan sama2, tak de lagi kita makan meggi sedap sama2, tak de lagi kita nyanyi sama2, takde lagi kita basuh baju sama2...


Kita bersahabat dengan ikhlas sehingga aku rasa ko betul2  macam mak aku, kakak aku, adik beradik aku....


Ko yang selalu nasihatkan aku time aku sedih, time aku down.


Time aku selalu nangis ko selalu beri semangat, time aku susah kau datang menolong , kau selalu ada bersama ketika aku susah dan senang. ko  banyak ajar aku tentang agama, ko ajar benda2 baik, ko ajar aku menjadi wanita yang baik..


 9 bulan hidup kat cni sangat singkat. Pahit tapi manis dan bermakna...


Cepatnya  masa berlalu..kini kita akan berpisah balik..


Aku sedih sangat2, sedih sangat2 nak tinggalkan ko..tapi setiap pertemuan akan ada perpisahan..


Ida..
Time aku tulis surat ini, aku nangis..aku sedih sangat nak tinggalkan ko, aku gembira kerana malam ini dapat spent masa dengan ko, aku dapat suapkan ko dengan kek, aku tak pasti lepas ni  kita jumpa lagi ke tidak....


Ida..
Lepas ni, aku tak akan dapat lagi dengar ko baca Al-Quran. Aku suka tengok kegigihan ko baca Al Quran sampai khatam..Ko sudah berubah, dulu ko malas nak baca Al-Quran..


Al hamdulillah kau dah berubah sekarang.....Ida, kekalkan membaca Al Quran tau...


Ida..
Teruskanlah nasihatkan aku pasal agama tau..aku suka dengar ko cerita pasal agama..tambah ilmu dalam diri aku..
Ida... 
Jangan putus asa  dalam hidup tau..sentiasa  sungguh-sungguh untuk capai apa yang ko nak, hidup berdikari jangan bergantung sangat pada mak ayah..........
                                                                              daripada Sahabatmu,     
                                                                              Adah,
                                                                              Kolej Matrikulasi N9 


Ok ,  ibu dah habis baca suratmu dan...mengertilah anakku, bahawa.....
Sahabat yang baik adalah hadiah yang berharga buat kita....
Oleh itu, carilah sahabat yang boleh memberi manfaat  kepada diri kita....

34 comments:

ibuintan said...

sebak pulak membacanya

inilah sahabat yang kita harapkan, bersama saat susah dan senang, saling ingat mengingatkan

kenapakah mereka berpisah?

mimi jazman_MJ said...

aduh.. teringat dekat kawan-kawan lama.. :(

ainnoraini said...

kalau saye pun sedih jugak kak sal...
sahabat bersama susah senang mane nk carikkan sekarang ni...

tak pe sekarang ni zaman serba maju...bile2 mase boleh jumpe...cume tak same mcm keadaan dan masa2 bersama tu kann...

sayangsayangibu said...

akk sya pulak yg sebak baca surat tu

kasihredha said...

terharu :(
jadi ingat sahabat2 lama saya ..
dimana mereka sekarang?

sal said...

IBUINTAN..
Mereka berpisah kerana dah selesai menamatkan pengajian di KMNS

sal said...

MIMI..
Teringat kawan2 lama...huhu..klu ada kelapangan..mungkin boleh contact jika masih boleh dihubungi..

sal said...

AINNORAINI..
betul, amat payah utk dpt Sahabat yg susah senang boleh bersama..

sal said...

SAYANG-SAYANG IBU..
Huhu, sesekali menyelami perasaan anak2..
interview dia apa yg dia buat kat kolej...

sal said...

KASIHREDHA..
Agaknya klu jumpa sahabat2 lama kita..mungkin dah berubah dari segi fizikal ye..

moga semuanya (sahabat2 lama) sihat sejahtera, walau lost contact....

nba-Nur said...

Sayu hati membaca entri ni.. Memang susah nak cari sahabat sejati.. Semoga mereka ni masih berhubungan walaupun berjauhan.

Zaitun said...

Sedih kak Zai baca...bukan senang nak dapat sahabat yang sejati.InsyaAllah akan dipertemukan lagi.

Erna said...

sal..sedih kan..beruntung mereka2 yang ada sahabat diwaktu susah dan senang ..diwaktu sedih dan gembira..

Mak Su said...

sedih membacanya

sal said...

NUR..
Kawan angah ni org johor juga...sesenang kak sal suruh dia dtg ke sana atau ajak dia ke sini..

sal said...

Zaiton..
Saya pun berdoa juga moga anak2 berjumpa dengan rakan2 yg baik, lagipun pengaruh kawan sangat kuat membentuk peribadi anak2

sal said...

ERNA...
HARap2 begitulah hendaknya, menghargai sahabat walau susah dan senang..menolong selagi termampu..

sal said...

MAK SU..
Huhu..cerita anak2..sesekali meluangkan masa menyelami hati dan perasaan anak remaja kita..

sweetsal said...

seorang sahabat yg boleh menjadi kawan kita semasa susah dan senang..indahnya persahabatan dorang..tp bila berpisah begitu sedih kan...sayu pulak baca entri sini..

sal said...

SWEETSAL..
Sesekali mendampingi anak dengan mendengar cerita-cerita mereka...

ckLah said...

Sahabat yang baik juga adalah rezeki dariNya.Semoga anak-anak kita dianugerahi sahabat yang baik...

Ati Masrif said...

teringat pada sahabat ati
yang lani dah pindah taiping
dulu pernah gaduh...sampai tulis2
surat macam tu..sampai lani ati
masih simpan surat merah tu...hehe

sal said...

CKLAH..
ya mudah2an..moga dianugerahkan Allah kpd anak2 sahabat yang baik..ameen..

tahniah kepada anak yg pergi intrview

sal said...

ATI..
Teringat ...moga sahabat ati itu bahagia menjalani
k dgn kehidupan keluarga..

=sz= said...

alhamdulillah...
semoga kita dan anak2 kita dikelilingi sahabat2 yang baik2, yang elok2 perangai... sahabat kita mencerminkan kita juga kan ... :)

Cik Ina minat Do do Cheng said...

Sal, susah nak cari sahabat sejati zaman sekarang ni.tapi makcik percaya anak boleh jadi sahabat kita yang sejati gak.

sal said...

SZ..
InsyaAllah...
Allah memberikan kita dn anak2 sahabat2 yg baik , sekurang2nya ingat-mengingat ke jalan kebaikan. Ameen

sal said...

INA..
InsyaAllah, Anak2 juga sahabat, permata hati yg bertahta di sanubari, menjadi rakan, di kala susah dan senang..ameen..

suri solehah said...

salam kak sal>>bertuah kalau ada sahabat yg betul2 menjadi sahabatkan..moga persahabatan dimayapun membawa kebaikan

sal said...

SURI SOLEHA..
insyAllah..moga brmanfaat. shbt ibu2 maya pun, klu lama tk jumpa..trtanya2..moga semuanya sihat2 shj.

misza said...

kalau dah baik, w'pun tak sampai setahun bersama mesti amat sedih bila berpisah...

maiyah said...

assalam..

mmg kita perlukan sahabat.. dan mmg ssh punya sahabat yg baik, yg bawa kita ke jln yg betul

sal said...

MISZA..
Mereka selalu bersama..mungkin dia rasa serasi..tu yg sedih sangat apb berpisah..

sal said...

MAIYAH..
Betul..
pengaruh kawan sangat kuat..
kalau dpt kawan yg baik alhamdulillah..akan jadi baik..
sebaliknya kwn boleh mempengaruhi benda2 yg kurang elok..

Post a Comment