ya..
Pada saya sedap... cecah pula sambal ...wah, tak toleh lagi !!!
Sejak dua menjak ni, berazam nak kurangkan makanan berlemak2 dan berminyak2. InsyaAllah nak cuba....Mula2 anak menjeling2 tengok cara pemakanan ibunya yg dah bertukar 90 darjah, mrk pelik kot...sehari , dua..tiga..sebulan dua berlalu..lelama tergoda si anak2 nak jugak ikut jejak ibu, makan yg rebus2..hehe...senanglah sikit...
Salah satu yang sedap direbus ialah bendi...
Bendi tu campak ke dalam gulai kari atau gulai asam pedas pun sedap..
Tadi baca tentang bendi....sayur ni baik untuk otak kita, khasiatnya mengurangkan nyanyuk apb dah tua ..Sayur bendi kaya dengan kalsium. Oleh itu memang baik untuk tubuh manusia terutama tulang dan gigi.
Kegunaan Bendi: Ambil biji, akar dan bunga dan rebuskan. Air rebusan itu apabila diminum boleh menjadi ubat seperti berikut:
• Melawaskan pembuangan air kecil
• Boleh meredakan bengkak dan radang
• Meringankan masalah susah bersalin (dijadikan selusuh)
Di sebelah barat pula..kacang bendi dipercayai dpt membantu mencuci hati, menstabilkan kandungan gula dlm darah, membantu melicinkan bhg dlm usus besar, mengurangkan sembelit, merawat ulser dan kekejangan sendi..dn radang paru2...
P/S: Sebenarnya bnyk makanan semulajadi yg berkhasiat..tapi terkadang kita tetap memilih makanan instant atau makanan proses yg mudah dan cepat.....
• Melawaskan pembuangan air kecil
• Boleh meredakan bengkak dan radang
• Meringankan masalah susah bersalin (dijadikan selusuh)
Di sebelah barat pula..kacang bendi dipercayai dpt membantu mencuci hati, menstabilkan kandungan gula dlm darah, membantu melicinkan bhg dlm usus besar, mengurangkan sembelit, merawat ulser dan kekejangan sendi..dn radang paru2...
Dah tau khasiatnya.........marilah kita menjamu selera dengan bendi..
13 comments:
sy pon suka bendi rebus atau campak dalam asam pedas dan kari..sedappp
dan senang..masak lauk+sayur sekali hikhik
suka bendi...letak dlm masak asam pedas atau rebus buat ulam
ishk..ishk..sedapnya.antara sayur kegemaran saya tuh.dicecah dengan sambal pula.terliur sakan saya dibuatnya dengan pic kat atas tu
Assalamualaikum Rina, bintu dan kasihredha...terima kasih krn sudi menjenggah..moga bermanfaat..
Mkn mlm saya tadi ikan merah campur dengan bendi masak asam pedas... Saya mmg suka sayur tu...
Like very much. Sedap yawwwww........
Assalamualaikum : ain, mamawana..baru je suka sayur ni...cari yg muda2 tentu sedap, rangup dan lembut..
Salam Sal,
Kak Ani pun suka bendi ni, masaklah apa pun, memang sedap. Celur cicah budu pun sedap gak.
Kak Ani...yee sedap , saya pun dh pndai makan budu....
dulu tak suka makan ulam2 ni... tapi sejak kahwin ni kena biasakan sebab en abg suka makan ulam2 ni semua...lagi2 bendi
Sal... bendi rebus cecah sambal belacan!! wah.. kakak pun sama memang tak toleh punyalah hihi...
Tak sangka kan bendi boleh jadi penawar juga - dahlah sedap di makan.
ati selalu makan bila msk
dgn kari atau asam pedas
bolehlah cuba rebus pula dah tau
khasiatnya ni :)
saya mmng suka bendi...tak sia2 makan selama ni, bnyak khsiat rupanya....
Post a Comment