Monday, March 14, 2011

masuk kelas...

Pd hari sabtu yg lepas, saya menerima kunjungan saudara dari  KL,
 dulu kami  sekampung . 
Dia balik ke sini  sekejab kerana  ziarah ibunya dan singgah di rumahku...

Lama tak jumpa.. bertanya khabar...
Kami adalah  rakan sekelas yg akrab  semasa darjah 1 hingga 6 dulu, 
Dia berkawin dengan rakan sekelas kami juga ......
Lagilah banyak cerita....

di rumahku, dia bermurah hati untuk  masak nasi baryani,
 lauk rendang ayam   dan dodol. then makan sama2...
Kami anak beranak ibarat  individu2  mengantuk disorongkan bantal..
suka sangat, bukan saja dpt makan 
tapi masuk kelas masak pula secara percuma di rumah sendiri.....
 klu  attend kelas di luar pasti  berbayar....

mana ada free dlm dunia serba moden nihhh ..

first, buat dodol...

Saya ingat masa kecik2 , org buat  dodol bukannya mudah.
Masaknya sangat lama, boleh lenguh tangan. 
Sakit pinggang kerana penangan dodol. 
Kuali pula besar sehingga tak larat nak angkat.
Biasalah kalau saiz kuali  lebih besar drp org .
Masa kacau dodol  pula  kena hati2 .  
Silap2 haribulan terjun dalam kuali .takut...

Itu gambaran dulu..

Sangat  merumitkan dan perlukan kepakaran .....

tapi dengan peralatan moden , org biasa pun boleh buat dodol ni 
dan siap tak sampai 1 jam. Pengetahuan tak perlu tinggi sangat,  
periuk pula ringan. Mudah sikit...

Cara-cara membuatnya....


Sediakan bahan2 berikut :
2 cawan tepung pulut 
1 sudu tepung ubi
2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 biji kelapa (4 cawan air santan)


Campur semua dan kacau bahan2 tuh ...


dah likat..
Kacau lagi...

Sorry, pic dodol ni  tak habis snap, walaupun memang sedap....

Tumpuan mata dah ke lain.....
Fokus pd dodol tetiba terhenti...

Mata dah tak berkelip tengok  benda di bawah  ini...

Jatuh cinta...
Sungguh..
Bukan saya seorang, rupanya anak2 pun berperasaan begitu..

Jatuh cinta pd periuk yang dibawanya tuhhh
melebihi  dodolnya.......

MasyaAllah..

21 comments:

Pn Kartini said...

Assalamualaikum:):)

Sukanya bila dapat belajar resepi masakan..apatah ia free!!:):):)
Cantik juga yaa periuk tu sis...:)periuk serba guna yaa sis..

kasihredha said...

guna periuk tu ke unk masak dodol?

sekadar satu coretan said...

saye tengok pun dah tertarik ni...mcm best jer periuk tu...

periuk tu mcm2 boleh dibuat masak ke...

sal said...

Assalamualaikum Pn Kartini

Sesekali kena attend kelas masak, masa je kurang..
Periuk ni memang serba guna..

sal said...

Assalamualaikum KASIHREDHA..

Guna periuk ni utk buat dodol, periuk serba guna dan pelbagai fungsi masak..pd saya praktikal sesangat..

sal said...

Assalamualaikum AINNORAINI..

Periuk ni serbaguna, semua boleh masak, kukus dan menggoreng..cepat masak.

mak encik | SZ said...

menariknya kak sal periuk noxxa tu...
harganya pun pasti menawan kan ;p

Zaitun said...

Kalau ada peralatan canggih tak mustahil yang susah jadi senang.

Dah lama tak makan homemade dodol.

sal said...

Assalamualaikum SZ..

Masih mampu dibeli..
pd saya praktikal klu dibeli,
sebab serba guna, boleh panggang, mengukus, menggoreng dan memasak..

sal said...

Assalamualaikum Zaiton..

itupun klu rjin memasak, insyaAllah yg susah jadi senang yek..

Acik Erna said...

assalamualaikum sal..akak pun tergoda tuh..teringin nak tau..camana periuknya..sebab teringin nak buat dodol jugak..

sal said...

oh nanti dlm keluaran akan dtg saya cuba paparkan klu ada masa

Cik Ina Do Do Cheng said...

Assalamulaikum,

Sal, dah lamanya menghilangkan diri.ke mana ? pulang je ngan dodol.Takut bila ingat dodol, hari tu baca kat metro, ada perempuan tu jatuh dalam kawah dodol. periuk tu cantikkan.

cikceriacorner said...

bestnye dodol..

akak..sy pon lama xberblogging..ni baru bermula semula..hehhehe

sal said...

Cik Ina..
apa khabar...buah tangannya dodol..
Nasib jauh..
klu dekat Ina dapat dodol percuma dari salsuria..

sal said...

cik ceria..
apa khabar..
apabila awak datang ceria semula blog....
moga sihat selalu dan boleh meluangkan masa dlm lapangan ini..

mamariz said...

saya nak syorkan periuk tu pada kakak la.hmm..menarik

sal said...

Robi'ah..
Klu periuk tu sampai kat robi'ah, tentu pandai dan rajin masak..

nba-Nur said...

Salam.. Periuk apa tu Kak Sal? Nampak sangat menarik sebab boleh masak dengan cepat..

sal said...

as-salam NBA-NUR
pEriuk serba guna...saya nak try guna, mana tau bole menghasilkan kreativiti memasak..kalau rajinlah..

ibuintan said...

wah... hebat tu, periuk serbaguna ke?

mampu milik tak reganya

Post a Comment