Tuesday, March 29, 2011

Sedapnya air..

Sedapnya air…Mungkin  kita akan berkata begitu apabila terpandang minuman berkarbonat atau air gas?


Mari kita share sedikit fact mengenainya…  sekurang2nya mmberi pegetahuan..percaya atau tidak..terpulang..

Minuman bergas contohnya Cok, Pepci, F&N pelbagai perisa? Mirinda pelbagai perisa adalah minuman kegemran  apalagi minum dengan air batu ketika bersantai2.

Kadangkala kita pergi KFC makan ayam dengan cok..uh..nikmatnya..klu ada jamuan2, air tulah yang banyak dihidangkan krn murah dan senang didapati..budak2 memang suka sangat…


Air gas spt cok memang "keras" dan ada "urmph!!"…

Orang Yhudi tak minum Cok ataupun Pepci sebab di dalamnya terdapat bahan kimia yang boleh mengakibtkan kesan sampingan. diorang produce tapi  tak minum, cerdikkan..

Ada orang kata, jika dimasukkan tulang ke dalam satu cawn yang berisi cok, tulang tu akan hancur dalam msa dua hari. Kalau letak cok dlm perut?! 

Kesan hakisan dan karat juga dapat dihilangkan dengan hanya  menggunakan aluminium foil yang telah dicelup dengan coke. Dapat hilangkan pengaratan. 

Pengetahuan drp internet : jika satu tin air coke dijirus di atas najis di dlm mangkuk tandas. Tunggu sejam dan flush. Kesannya better than pencuci tandas yang lain.

Dipercayai juga bahawa kandungan coke adalah 18 sudu teh gula. Standard kita minum kopi atau teh pun, doctor nasihatkan letak 3 sudu jer kan?!


renung2kan...jauhi dia utk kesihatan..




22 comments:

Pn Kartini said...

salam my dear sis..KakSal:)

memang tak suka minum coke!..syukur..:)

sal said...

saya pun tak gemar minum..nasib

Ati Masrif said...

kekadang tu minum gak
bila rasa teringin sangat
tapi ati ajar anak2 nk minum
mesti campur dgn air kosong 1/2

Norhafiza said...

ya..setuju dengan fakta ni..No pernah tengok dalam youtube dia rendam telo dalam coke..pastu makan mentos dgn coke..uih..ngeriiiii!..No mmg takleh minum benda2 tu, senang dapat migrain..

ainnoraini said...

penakutkan jer...
tapi minum la jugak..tak la selalu...kadang2 jer..

pas ni tak pyh minum pun tak pe...

kakcik said...

Kakcik memang tak suka coke. :)

ibuintan said...

tu lah org Yhudi, dia cipta tapi dia sendiri tak minum, tapi kita yang bangga meneguknya


memang larang anak2 beli minuman coke ni

sal said...

Dulu saya minum gak..tpi sesekali.

Anak -anak pun saya control..tak bgi minum kecuali dia beli sorok2 drp pengetahuan ibunya..

sal said...

ATI..

Nasib baik anak tak dibiasakan

sal said...

NO..

Eh..menakutkan..

sal said...

AINNORAINI..

Tapee..ada alternatif lain..lagi sedap dan berkhasiat airnya yeee..

sal said...

KAKCIK..

Kak Cik macam Sal juga..sekarang tak minum air cok...
minum air mekah jeee (air jernih)

sal said...

IBUINTAN..

Orang dia cerdik kan...

anitaare said...

assalammualaikum..ibu sal, salam perkenalan..
terimakasih dengan info ni..lepas ni gi KFC tak mau dah order coke..ode milo je..

maiyah said...

assalam..

anak2 dlu mmg suka le.. tp slalu buatkan milo ais bg minum.. baru ok

kak Erna said...

assalam sal..walaupun akak tak berapa suka air gas..tapi kadang2 teringin jugak nak rasa..

Tukang Taip said...

selalu benar yang manis itu membawa penyakit.hehe

nur said...

Salam Sal...
Dah berazam nak beli gula sekilo je sebulan.. kempen kurangkan gula..hehe

suri solehah said...

salam betulkan..kata orang kalau ada daging cuba masukkan air coke tu..boleh masak daging tu..huhu..kalau perut?

Yan said...

betul tu kak... dah lama dah cerita ni.. Sebab tu siapa yg suka coke, pasti akan dpt kencing manis.. PASTI...

mamawana said...

Assalam,
Mwana memang tak suka segala jenis air berkabonat, air bergas Pepsik, SevenUp, Coke dan yg sbgnya. Selalu pesan pada anak2 jgn minum minuman bergas. Tak baik utk kesihatan nanti mudah kena kencing manis danpenyakit2 lain. Lebih suka jus buah segar atau air suam shj selain susu.

Tukang Taip said...

kak sal..saya nak bagi award..sila ambik dekat blog saya..

Post a Comment