Saturday, June 30, 2012

Subuh Sabtu Yang Hening..

Assalamualaikum..
Subuh Sabtu yang hening..
Kedengaran suara alunan Al Quran dari kaset itu berkumandang di bilik along..
Suaranya yang mendayu-dayu menyentuh kalbu....tenang dan damai.....
Ya Allah, ampunkan kealpaan -kealpaan kami !!!....

Ada sesuatu peristiwa yang membuatkan ibu lebih close
dengan anak2 sejak akhir-akhir ni..

Hikmahnya dlm kesibukan...
cuba  memperuntukkan masa berkualiti untuk mengumpulkan mereka.
Along pula bercuti sem, jadi banyak aktiviti yang dpt dilakukan bersama-sama....
menonton tv, masak, mengemas, santai dan lain2 ..Alhamdulillah.. ..
Terfikir juga ..
kalau dapat bersama-sama dalam aktiviti/program lain yang bermanfaat....
Alangkah baiknya !!

Waktu-waktu mereka berjaya dikumpulkan, ibu pula sibuk bertugas ....
Nak buat camne..tapi pagi tu ibu sempat  menyediakan alas perut ....
bubur, nasi goreng, ayam goreng dan lain2..simple je..
Sejujurnya jarang  buat breakfast hari Sabtu..
Ayahnya rajin membeli belah sarapan !!!
Petangnya pula ....
Kami  ke kampung bersama2..drive bergilir2
Semasa ke kampung angah drive....semasa balik ke JB semua along pula ..
Giliran bermaufakat membawa berkat..!!!

Singgah di pasar raya di kampung..sayurnya segar-bugar dan harganya berpatutan..

Terpandang ..
Dari arah jalan  bertentangan itu  jem..
Mungkin disebabkan ada jom heboh di angsana,  JB..
Jadi org berpusu-pusu ke sana....
Ya Allah ada dua benda yg ibu nampak sama banyak...
antara mencari keberkatan bulan Syaaban dan hiburan !!!

Andainya kita berkesempatan untuk mendptkan
keberkataan-Nya di bulan Syaaban, alhamdulillah !!...

8 comments:

Acik Erna said...

asslm sal..dirumah ni pun sama..klau hri cuti jarang buat sarapan..ayahny rajin eli..selaluny terus masak tengahari je.

Deru Ombak said...

Assalamualaikum Sal..

Bila anak2 yang dewasa.. Nak dpt berkumpul semua pada satu masa tu mmg di tunggu2. I miss my chikdren. :)

Rejab, syaaban Dan ramadhan bukan2 yang penuh barakah. Kita rebut kesempatan ini selagi di pinjamkan menghela nafas. Insyaallah.

mak encik | SZ said...

salam kak sal,
seronok juga anak2 dah besar kan
dah banyak boleh di "handover" ...heheehe
tapi ramai juga yg kata membesarkan anak2 dah besar/remaja lagi mencabar ...

Nur-nba said...

Harap2 kita semua dapat merebut peluang menambah amalan sedia ada..

Memang kita kena pandai membahagi masa.. Kerja memang tak akan habis.

Sedap tengok juadah yang akak masak tu.. :)

kasihredha said...

salam
kerjasama mengeratkan lagi hubungan :)

Kunang-Kunang said...

Salam Sal,

Segarnya sayur2 tu.

Ibuhani said...

.ini grand jugak ni!Byknya breakfast! Ini bukan sumple ni sal....

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

seronok sesekali dpt kumpul dgn anak-anak ya..sy ni anak-anak masih kecik jd sentiasa serabut hihi..nnt diaorang dh besar misti sy rs sunyi


sy x gi pon jom heboh tu..malas lah nk gi bukan ada apa pon kott..sakit kepala jer sbb ramai org

Post a Comment