Monday, November 28, 2011

Pagi ini..

Pagi ini, Hani dah siap berkemas-kemas dengan seragam sekolah......Setelah bersalaman dengan ibunya..dia pun meloncat kat kereta si ayah...
.
Perjuangan..perjuangan..

Perjuangannya dalam SPM belum selesai....pagi ni ada Kertas Kimia  ..berserah dan bertawakal, itulah ubat mujarab....

Takut ???? biasalah....time periksa ni, dia betul-betul  insaf , last minutes pulun..Seawal kul 3.00 pagi  dah gosok-gosok mata, biar berkaca..duduk di atas meja dan mengadap selonggok buku yang setebal 3 cm, 2cm ,1/2cm, 1/4 cm memacam ...biarlah...ku hanya mahu hadir di sisinya ... simpati pun melimpah . Anak, kan... susah dia, susahlah kita.......senang dia, lapanglah dada kita....

kereta dah menderu......Anak pun dah selamat pergi ke sekolah....

Time  buka lappy....jenguk2 laman.....hik2...

Hari ni nak kongsikan petua kecantikan dari seorang ustaz dalam internet, rahsia dia nampak muda ....dia amalkan..

1.  Jaga pemakanan,  tak ambil ais dan ambil banyak air kosong
2.  Bersenam..
3.  Bergaul dengan org2 muda..(tang ni yg isteri gerun lihat suaminya balik muda)
4.  Banyak senyum (lagi bahaya nih)
5.  Banyak baca Al Quran ..(Al hamdulillah)
6.  Banyakkan berzikir..
7.  Banyak berwuduk
9.  Pakai pelembab muka sebab jika muka kering, cepat berkedut
10.Ikhlaskan hati dalam apa jua pekerjaan
11.Kurangkan stress..belajar menguruskan diri..
12.Banyakkan makan ulam-ulam, buah-buahan dan sayur-sayuran...


Setakat ini perkogsian ... Moga bermanfaat, InsyaAllah..

18 comments:

EmbunRosaliza said...

Assalam Cikgu Sal, semoga Hani berjaya dlm examnya, semoga hari ini dia dapat menjawab paper kimia dengan jaya nya

~ yus ~ said...

Semoga anak akak dapat menjawab kertas kimianya dengan baik....

petua kecantikkan yang biasa kita dengar, tp kan kak bab kurang minum ais tu susah juga nak kawal saya ni...huhu

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

petua yg mudah tp lmbt nk menjadik haha

No Lan said...

semoga anak kakSal berjaya menempuh perjuangan ye...amiiiiin..

ye, memang bagus info ni kak..tengkiu ya..

Ros said...

Salam sal,

Kita sebagai ibu ni, macam tu la kan Sal,cepat sangat simpati ngan anak2...Tq ngan perkongsian petua awet muda ni....baik untuk kita semua amalkan selalu....

Pn Kartini said...

Assalamualaikum Kak Sal:)

InsyaAllah..MOga anakanda akak dapat buat segala yang terbaik..)

Untk tips awet muda tuu....THANKSSS!!
:)

munna said...

teringat zaman munna nak jawab periksa SPM dulu kak ...mmg seram sejuk rasanya....

Acik Erna said...

assalam sal..terima kasih atas perkongsian ini..boleh la yang muda2 mencuba.masih belum terlewat..

Ati Masrif said...

dah style budak2 lani kot kak..
anak teruna ati pun lagu tu gak
sanggup bangun 2-3 pagi utk study :)

CikGu Ma said...

saya tak boleh tido dulu pastu bangun study..huhu..

jom skodeng..
diari Mia

Zaitun said...

InsyaAllah Hani boleh menjawab soalan dengan baik.

Terima kasih atas perkongsian.

MulutPayau said...

semoga Hani berjaya dgn cemerlang.....

Terima kasih berkongsi petua kecantikan tersebut....

cikceriacorner said...

salam akak..

moga hani tenang menjawab soalan..dan mendapat keputusan yang cemerlang..

akak..terima kasih atas tips ni...memang berguna...terima kasih akak..

Cikgu Tie said...

Semoga hani berjaya mendapat keputusan yang cemerlang.
Terujalah...dengan tips yang dikongsikan tu!

azlina said...

semuga di permudahkan Allah anak2 kita menjawab soalan peperiksaan
trmksh ats perkongsian yg bermenafaat..

ummiross said...

Salam kenal,

Good luck to Hani...

missgee said...

Kak Sal,
Nak ikut petua..
Menarik dan mudah diamalkan :)

sal said...

Assalamualaikum..
terima kasih kawan-kawan yang sudi meluangkan masa untuk memberi respon dlm entri ini..

Post a Comment