Monday, October 24, 2011

Dah Yakin Kee....

Kalau kita memandu, apa yg terbayang di ruangan  mata???..
first,  mesti kita fikirkan faktor2 keselamatan yee ..
sebab itu klu ke tempat kerja , saya mesti pastikan persekitaran dah terang sikit, baru bertolak....maklumlah pemandu veteran pengelihatan pun dah tak sama macam org muda ....

Ada petua tak  untuk memandu ?????..

Di waktu pagi, saya sukakan keadaan yg  tenang apabila drive..tak ada apa bunyi2an pun, sunyi sepi krn biasanya masa tulah nak ambik berkat baca Al fatihah, Al Ikhlas dll di sepanjang jalan  sebab kat rumah tak sempat nak menghabis2kannya.. ....berbeza jika memandu waktu tengah hari balik kerja, buka lagu2 untuk menyegarkan minda yg serabut..klu dengar lagu2, minda dpt rehat sebentar..begitulah rutin ..

Pemandu lesen muda remaja, macam mana pula???..

 sentiasa membetul2kan kedudukan.walaupun dah betul....
Tak apa anak2...stail..
gantung 'P' besar-besar...biar orang nampak jelas...minta simpati...
beri laluan pada kereta  untuk jalan dulu.....
klu ada motor pun, suka hatilah  klu nak jalan dulu.... 

lesen muda belia , slow n steady sebab  lutut masih mengigil2 lagi..
Ibunya yg duduk sebelah pun sama, lututnya tergigil2 ......

Ini lesen yang dah beberapa tahun....
 nampak macam confident..tpi dalam hati dia, mana kita tau..nntahlah...
 apa yg penting  ibunya dpt duduk sebelah..
ronda2 keliling JB....
 Sempat mengintai JB ..Dah beberapa bulan tak lihat bandar itu..dah berwajah baru..
melalui hospital...jalan di tempat  ini memang sibuk..

Sebenarnya naik bas dan teksi lagi mahal berbanding membawa kenderaan sendiri, namun sentiasa ingatkan anak2 supaya  berwaspada ketika berada di jalan raya..maklumlah bnyk kejadian yg tidak di sangka2 berlaku jika tidak berhati2...

For me,  lepas anak2 SPM, perkara pertama yg bermain2 di minda ialah nak ajar diorang memandu...sebab ibu ayahnya dah penat jadi driver hantar  ke hulu ke hilir...dah tiba masanya anak2 yg dah besar perlu berdikari..

barangkali  beberapa potong ayat ini, 
boleh jadi penawar ketika memegang stering kereta.....
 'PANDU CERMAT, JIWA SELAMAT'...
'ANDA MAMPU MENGUBAHNYA'..

sekian dulu..

19 comments:

Nur said...

Betul tu kak.. Tak rugi kalau kita berwaspada selalu.. Nur pun ambil lesen sebaik sahaja lepas SPM. Kalau lambat nanti sukar nak luangkan masa untuk pergi ke kelas memandu.

kasihibu said...

bagus pemandu yang berhemah
tp sya pantang kalau diorang guna double signal, boleh mengundang kemalangan jugak gitu.

fazemy said...

mak mak mmg mcm tu cara pemanduan dia. dah betul betulkan lg duduknya...cermin nya. haha.. bagus2 pemandu yg berhemah. saya klw drive main pecut je...kdg tak guna pun cermin sisi...mlm lampu pun lupa bukak. haha bongok kan. keh keh

~ yus ~ said...

saya memandu kena tenang, bila tak tenang, anak2 bising selalu rasa tak keruan. Takut apa2 kan...

Tulah esok nak balik BP ni harap2 pemanduan tidak terganggu..

ainnoraini said...

saye kalau memandu suke dgr lagu...lagi la bile kete byk jam pulak tu...bertambah berserabut jer...

Miss "L" said...

sy memandu suka guna angin luar.xsuka aircond.mengantuk pdhal sbnarnya nk jimat minyak.hehe

suri solehah said...

saya dulu amat takut untuk amik lesen..tapi bila terdesak..terpaksalah...

missgee said...

Kak Sal,
Nasib saya bukan pemandu muda..
kalo tak termakan cili laa nampaknya :P
hehehe..

Anyway, Pande cermat jiwa selamat :)

Norhafiza said...

kakSal..No 3minggu je gantung P..lepas tu buang..P tu untuk belas kasihan je hehe..

malam mmg No akan pakai spek itam sbb No ni silau teruk..klo x, line putih tu xnampak le deh cahaya dr depan..

mak encik | SZ said...

rinduuu plak JB kak ...
lama dah tak menjejak kasihan di sana...hihih

Ros said...

Salam Salsuria,

Seronok kan bila boleh pandu kereta ni,bukan macam Kak Ros,suami ngan anak anak tak bagi,nak pi mana pun semua depa yang nak bawak.

Zaitun said...

kak Zai pernah gantung lesen masa mengandung anak ketiga perut terlalu besar,kaki tak sampai nak pijak pedal heheehe...

Kali kedua lama tak memandu juga sebab fobia,accident dengan lori.

Amalkan pandu cermat jiwa selamat.

Kak Aya said...

saya ambik lesen pd usia 33 tahun...lambat kan? sb saya sangat2 la penakut...tp disebabkan terdesak utk memandu, suami pindah tpt kerja, perasaan tu berjaya di atasi

ieja amieja said...

saya sendiri cakap jer ada lesen, tp x berani nak drive jauh sorang2..fobia lps pernah acct dulu..lps g blk kg n drive dekat2 tu ok lah..

ckLah@xiiinam said...

Masa mula-mula parkir kereta di pasar 20 tahun dulu, teragak-agak. Minta tolong apek mana entah park kan. Nasib baik tak dibawa lari kereta ckLah..hehe

MulutPayau said...

bercakap pasal memandu...saya memang seorang yg gila2 bab mamndu...bawak keta mmng laju...setiap thun memang kena bayar saman...Tapi setakat ni Alhmdulillah, tak pernah lagi kemalangan....

sal said...

terima kasih kawan2 yg sudi memberi respon dlm entry sya..moga bermanfaat

Acik Erna said...

sal..akak memang tak memandu..dari dapat lesen lagi..tak dibenarkan..sedih..

LadyBird said...

makan masa nak sesuaikan diri..
lady pun msh gigil.. br dpt lesen 2 bulan :P kih3x..

Post a Comment