Thursday, May 12, 2011

ke restoren itu..

Sewaktu berkunjung ke restoren Indonesia di pinggir  kota tu, matahari sudah sedikit condong..
Bahang suhu yg tinggi  menyebabkan terasa panas. Alat penghawa dingin kereta yg berfungsi dengan baik semacam masih terkurang ...Tekak terasa haus dan kering...

Setelah mengambil tempat duduk..Si anak A mula  memesan sayur2an..Si anak B meminta minuman.. Si anak C meminta lauk kegemaran..


Ibu dan ayah membiarkan mereka membuat pilihan..

Sebentar kemudian pelayan  restoren di situ membawa beberapa gelas air..
kopi untuk ayahnya..
orange juice, tea, tembikai susu  untuk anak2..


Plain water untuk ibu....alhamdulillah..
Plain water atau ibu panggil air mekah ni   dah ok, best utk hilangkan haus... minuman kegemaran  .....
Suka sangat dengan air putih bersih ini...suci lagi menyucikan ... tak nampak  tercemar...harap2 begitulah....


Sekarang..macam2 minuman dijual di kompleks membeli belah yee, dgn harga yg best juga...
kreatif betul apb minuman itu dicampur ngan biskut, serbuk milo dan bnyk yg .SEDAP..SEDAP..SEDAP..

Terpandang di akhbar BH Khamis 12 Mei 2011 ms hadapan..

SENDIKET MAKANAN LUPUT....


KELUARGA JUAL SUSU,KOKO, MINUMAN BIJIRIN
yang dikutip dari pusat pelupusan sampah
termasuk susu pekat  dan susu segar yg telah dibuang tarikh luput
Ada juga makanan yg dah rosak dijadikan aiskrim...

MasyaAllah...
berhati2lah yee

11 comments:

ckLah said...

Salam Sal...
Kami tadipun berbincang pasal isu ini di sekolah. Ya Allah, kasihan sungguh kepada anak-anak sekolah kita, jadi mangsa peniaga tamak yang tak bertanggungjawab...

Norhafiza said...

ada juga No tengok dalam berita td..kesian pula dorang..patut la sll dapat sakit perut la..muntah2 la..cirit birit la..

Cik Ina Do do Cheng said...

Sal, sebab tu masa anak akak sekolah tak galakkan dorang makan kat kantin.takut kejadian cam ni. Rasanya lebih selamat kalau kita makan kat rumahkan sal, bila dengar berita cam tu buat kita seriau.

sedapnya masakan tu semua, wat akak lapar, dahlah belum makan ni.

nba-Nur said...

Betul tu kak.. macam2 cara mereka akan buat untuk kejar keuntungan semata2.

kasihredha said...

bestnya...restoran ni kat mana?

memang tak patut...pengguna jadi mangsa.

Yan said...

kat mane ni kak.. mcm sedap je kan..

cikceriacorner said...

salam akak..bestnye makanan tu..

tp yg xbest 1famili wat bisnes makanan luput tu..terukla diaorg tu

anitaare said...

k sal,

restoran indon kat mane ni??mengancam nampaknya..

sy pun geram jugak dgn org yg tamak mengejar harta dunia sehingga sanggup menganiaya org lain..

sal said...

something with my ruangan n3 baru "ke restoren" ada gangguan teknikal..harap maaf..

Pn Kartini said...

Assalamualaikum my dear Kak Sal:)

Awat laa macaM2 hal yaa..
Tak habis2 fikir untung sendiri dari fikirkan
keselamtan pengguna lain!!!
Tak baikk toiii!Aduhaiiii:(

Pe2...moga akak sihat2 di sana yaa:)

sal said...

tinie...

begitulah manusia yg kdg2 tak hnya sukakan keuntungan tanpa memikirkan keseleamatan org lain .

Post a Comment