Tuesday, May 24, 2011

Nak jadi...

‘Angah pergi tak  interview  di IPTA yang nih ?…’ tetiba dia mengejutku  untuk meminta pendapat....di  tangannya ada  sekeping  kertas, surat tawaran temuduga kursus.. ....

temuduga Kursus Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Bimbingan dan Kaunseling…

‘ nak jdi kaunselor, wah hebat…. ? ku usik angah.


Tetiba  terbayang jika angah ambik kos ini, yg pastinya  dia kena sibuk2....share cerita orng hingga terbawa2  balik ke rumah, then terkadang  pening 2 lalat memikirkan  masalah org  sehingga terganggu  tido  …

‘Kamu memang suka busy body, kan .. suka sibuk2.. ..’saja nak melawak ngn angah, kemudian kami ketawa terbahak2..macam lucu sangat..

‘nak jadi ……….. hello,sayang, Kaunselor tu  sinonim ngan masalah, larat tak....’kataku sambil tepuk2 bahu dia….. ..

 ‘Klien yg  kemurungan..…Klien ponteng…klien yang.......memacam, Nak share tak?’….ku tanya dia lagi ..sesekali ku  lontarkan  fikiran negative…

Ku renung angah jauh-jauh sampai ke dasar hati..dia blur lagi..…

‘ok, angah pergi je interview tu, jangan tak pergi…baca teori2 sikit…baca bab yg  sewaktu dengannya..…buatlah persediaan sikit….kamu nak timba pengalaman, kan’ kumencadangkan padanya....

Angah tersenyum....…
Melihat wajahnya,  dia memang  lebih berminat untuk mendalami Bahasa Inggeris
Surat tawaran belajar  kursus pendidikan TESL yang bru diterima  membulatkan tekadnya..…


Dia  teruja dengan tawaran itu..moga berhasil nanti..

 P/S: lama tak jenjalan alam maya.beberapa hari ni .kabel talian internet disambar petir....baru sehari dua  ni ok ..

16 comments:

Bintu Arifin said...

Assalamualaikum.wbt

Ibu sal, lama tak singgah sini, moga sihat snntiasa=)Moga dlm peliharaanNYA

acik erna said...

insyaalah moga angah berjaya..

sal said...

ASSALAMUALAIKUM BINTU..
Apa khabar ...didoakan moga Bintu juga sihat selalu yee

sal said...

ASSALAMUALAIKUM Erna..

lama tak bersiaran..Terimakasih atas doa itu...

ainnoraini said...

semoga angah berjaya ye...dan dipermudahkan segala2nye...

kasihredha said...

Good Luck Angahhh

ibuintan said...

moga Angah berjaya mengapai cita2nya

sal said...

Assalamualaikum Ainnoraini..
syukran atas doa..

sal said...

Assalamualaikum Kasihredha..
mekasih..

sal said...

Assalamualaikum IBUINTAN..

cool..
ameen..ameen ya rabbal Alamin..

Norhafiza said...

No doakan semoga Angah berjaya ye kakSal,,

Ati Masrif said...

salam kak sal,

tahniah utk angah ye

nak tanya sikit kalau dah apply satu2
kursus tu kena di interview pula ke..

anak ati baru lepas matrikulasi ni
byk tempat gak dia apply tapi
lepas ni dia nk ke KL utk kerja selama
2 bulan ...

risau pula ...nanti tak sempat nak
interview ke apa ke...

ati ni tak de experience lagi

boleh akak bagi pendapat ...?

sal said...

NORHAFIZAH..
MEKasih ye..terharu..

sal said...

ATI..
Ank kak sal pun lepasan metrik..
Ada kursus yg kena interview dan ada yg tidak..

kebetulan angah minta kos pendidikan..... klu kos pendidikan memang terpaksa menjalani ujian bertulis dan temuduga .

angah dah dapt twrn kursus ijazah perguruan tesl IPG..dia minat kursus tu...rasa dia pegi..

satu lagi kursus pend. di ipta..sehari dua di interview..

jawapan bgi kursus2 lain di ipta untuk peljr matrikulasi..belum diumumkan..

anitaare said...

assalammualaikum kak,

tahniah untuk anak akak..moga berjaya

sal said...

Assalamualaikum ANITAARE..

terimakasih atas doa dan harapan...

Post a Comment