Assalamualaikum
Moga kita dalam perlindunganNya
Apam gula hangus ...Tak pernah buat apam bikarbonat dengan gula hangus.. ..
Selalunya buat apam ibu roti dan gula merah....
Apam gula hangus lebih cantik bentuknya..gebu..
Marilah mencuba-cuba...InsyaAllah
sumber :dari google..
1. Bahan A : 1 cawan gula dan 1/2 air panas (masak dan jadikan gula hangus)
2. Bahan B : 1 cawan gula, 3 biji telur, 1 cawan santan susu segar,
21/2 cawan tepung gandum, 2 sudu soda bikarbonat
Cara membuatnya
- Panaskan kukusan. Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat. Ketepikan dulu.
- Pukul telur dan gula hingga kembang,
- Masukkan gula hangus dan campurkan tepung dan soda yang telah diayak tadi.
- Masukkan santan dan gaul rata.
- Masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit.
- Kalau guna acuan, kukus lebih kurang 20 minit.
P/S : Semua anak2 balik dan berkumpul di rumah hari ni..
Semangat sikit nak masak-masak...
7 comments:
Salam Sal...apa2 pun kalau dari gula hangus memang sedap...
bila anak2 ada lebih semangat nak masak kan...
bestnya apam tu
tak pernah buat...tapi rasa mcm nak cuba buat jugak.......
salam ssl..nampak sedap apam ni..letak dlam bekas kecik2 cantik
Wah sedapnya apam ni kak.. Seronok bila semua ahli keluarga berkumpul..
Salam Sal,
Best yer dapat berkumpul anak beranak ni, meriah.
Boleh cuba apam gula hangus tu, mesti sedap sebab letak santan.
salam akak..wow bestnye..mekasih bg resepi kak...lg best bile anak2 berkumpul di rumah...selamat berpuasa dan berbuka akak...heehe
Post a Comment