Friday, August 12, 2011

Emas dan Nyawa..

Assalamualaikum
moga ceria-ceria selalu..

Sayang serajuk emas dan nyawa
nyawa lari separuh bukit
jangan merajuk emasku nyawa
Tidaklah boleh salah sedikit....

wah, cantiknya pantun ni !!..
ambil kat fb...
siap sebut  nyawa.
siap sebut emas...
eh,  mahal-mahalnya   ...

agak2 klu sedang majuk
diberikan pantun2 cam nih..
kot.. tak jadi  marah...
cool je......hehehe... 

Orang Melayu dulu-dulu mewah  dengan 
kata2 kiasan dan bidalan...

kalau nak menegur rakan taulan 
berkias2...berpantun2..bergurau senda.
takde direct to the point

kesantunannya dijaga agar  tidak  menggoressss  hati .....

kagum..
dengan kekayaan  budi bahasa dan budi pekerti... 

masa kita kecik2....
bnyklah diajar pantang larang..

apabila  difikir2kan, 
rupanya pantang larang tersebut.. 
adalah kawalan2 sosial..
untuk keselamatan dan kesejahteraan diri juga..

harap2 yg baik2 tu..
kekal utk warisan 
anak2 cucu cicit kita yee...
P/S: hri ni trbca dlm akhbr bhw 
Ade peskit2 HIV Muslm dijaga 
di rumh kebjikn dn greja 
yg  diurus  pihk mbligh @ aktivts KRISTN. 
Msalahnya apb mrk mati, takde waris yg mnuntut...
Olh itu mrk dikubrkn mngikut krstian....
wahai ibu2.. 
tringat ank2 kita yg sdg mmbesr..
hidupnya dgn cabarn
elok gak ikut pesanan org brilmu..
bhw menitipkn Al Fatihah 
utk ank2 kita stiap hri..
niatkn moga mrk brada di jln lurus yg diredhaiNya.. 

21 comments:

kasihredha said...

kadang2 kena berkias
dan kadang2 kena direct to point :)

sal said...

ye...tengok keadaan..
budak2 skrang ada yg keras..
dlm situasi lain, lembut pulak..

Acik Erna said...

sal..memang sedap ibaca pantunnya tu kan..
orang dulu2 apa2 dibuatpun tak tinggal pantun.

sal said...

ERNA
Berpantun?
sampai skrg pengacara mjlis suka titipkan pantun dlm skrip mrk..tak sah klu tak berpantun, tambah meriah yee

suri solehah said...

kak sal..mmg budaya kita kaya ngan bahasa yang sopankan,,tapinya bila dah generasi kemudian ni gayanya dah makin berubah...

Sz said...

emas dan nyawa...
pilih nyawa lah...takde galang ganti..
syukur Allah bagi pinjam takde interest ...
eehehe...

sal said...

SURI SOLEHAH..

ye betul..budaya kita memang kaya dengan budi bahasa dan sopan santun..sepatutnya kekal sehingga ke generasi akan datang..

sal said...

SZ..
Nyawa..
dipinjamkan takde interest lagi..
kita ni kena bnyk bersyukur..hehe..

Pn Kartini said...

Assalamualaikum my dear Kak Sal:)

memang tak pandai nak berkias2..
senang2 ..direct to the point..
baru laa bdk2 nak faham yaa..:)

Tapi apa2 pun...bahasa warisan bangsa yang utamakan kesantunan pastinya yang terbaik!

Nur said...

Assalamualaikum.. Kak Sal, Nur memang tak pandai sangat nak berpantun.

Kalau majlis di sekolah sekarang ni, mesti ada selitkan beberapa rangkap pantun untuk penyeri majlis.

ainnoraini said...

saye ni tak pandai nak berpantun tapi bile org berpantun suke mendgrnye...

insya allah kak sal..saye akan selalu sedekahkan alfatihah buat anak2 saye tu..semoga dia sentiasa dilindungi ape2 dugaan dan cabaran kat dunia ni...

sal said...

Pn Kartini..
ye klu bebudak direct je...
berkias,tak faham mrk..
tpi org dewasa..mungkin pendekatannya berbeza skit..

sal said...

NUR..
Samalah...
tpi klu ada majlis2 rasmi, suka dengar mrk menyelitkan pntun dlm skrip mrk..ceria dialog..

sal said...

AINNORAINI..
InsyaAllah..sama2lah kita..
berdoa agar ank2 sentiasa lurus perjln..sihat2 selalu dan dlm perlindunganNya..
ameen

Zaitun said...

Salam sal... n3 ni mengingatkan kak Zai dan ibu2 jangan lupa menghadiahkan Al-Fatihah buat anak2 mengikut jalan yang lurus, insyaAllah doa kita dimakbulkan,Tq.

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

org zaman dulu bnyk guna kiasan bila berbicara..rsnya zaman moden ni sbb zaman serba pantas kan jd semua direct jer..

sal said...

ZAITUN..
Amalan bca fatihah baik dititpkan utk anak..lagipun bole baca bila2 masa..asalkan sempat dan teringat

sal said...

RINA AVAIL..

MUNgkin ada yg sesuai secra direct..
ada pula yg sesuai kiasan..
ikutlah keadaan..huhu..

sayangibu said...

bila berkias, lembut bunyinya
harap mereka memahami apa yg di kiaskan

sal said...

sayangibu,
begitulah hendaknya..

Cik Ina Do do Cheng said...

betul tu sal, cik ina paling tak tahu cam mana nak bercakap kalau nak tegur sesuatu benda salah yang orang buat. habis kuat kalau dah marah sangat luahkan kat blog je. takut tersalah cakap. tu anak sal ke, cantik.

Post a Comment