Monday, September 5, 2011

ukhwah

selesai punch..capai kunci kereta dlm beg..
pergi ke tempat parking dan  terus drive laju sikit..
mood raya?
oh, mood bantal..


ukhwah..ukhwah..
mengingatkan diri bahawa 
manisnya pengalaman  berukhwah ..


Semalam sepupu2  dari kampung berkunjung ke rumah....


telefon  kul 9.00 pagi..
janji nak datang kul 2.00 ptg..
tapi kul 11.00 pg dah berada  di muka pintu....
Janji nak datang dengan 4 buah kereta..
tapi  sampainya  7 buah...


Tak kisah..
Tapi tuan rumah belum  ready ..


Kesian tetamu..
Nasibnya kurang baik hari tuh......
terpaksa sama-sama membantu menyediakan popia, karipap..memotong tembikai..
Alhamdulillah..siap juga hidangan mee sup dan kuih muih tu.....


Walau tetamu disambut  dlm keadaan  seadanya..
namun...  
happy..happy...happy...
mereka datang jauh2..
kerana  mengingati kita.....syukran..


dan petang ni,  selepas pulang dari kerja...
Agenda utama: nak  rehat dulu 
sebelum memulakan tugasan lain..

21 comments:

Acik Erna said...

Assalam sal..memang kita rasa gembira sangat bila menerima tetamu kan

ainnoraini said...

selamat hari raya kak sal...saya sambung cuti..yg kecik tu tak sihat demam panas la pulak dia...

saye pun masih lagi mood raya..bile dah cuti seminggukan..malas jer nak gi kerja..memikirkan kain baju banyak nak kene uruskan, masih ade kat dlm beg lagi...

kasihredha said...

tamu datang membawa berkah dan rezeki :)
itu tandanya orang sayang

hani@debumelukut said...

seronok bila terima kunjungan tetamu..tak per, jamu lah apa saja,semua nya sedap bila di hidangkan dengan beralaskan keikhlasan..

sal said...

Erna..
ye suka..mereka adalah tetamu di kalangan sahabat2 dan saudara mara kita..

sal said...

kasihredha..
insyaAllah..rezki dan berkah ..

sal said...

hani..
betul..yg penting keikhlasan hati..

sal said...

ainnoraini..
hehe...biasa...
kita wat sikit-sikit..
lama2 jadi bukit..
insyaAllah dipermudahkan..Amin Ya Rabb..

Zaitun said...

Tetamu harus diraikan apa lagi kaum keluarga yang datang dari jauh, tak kiralah apa hidangan yang disediakan.

Sz said...

meriah ya k sal...
tuan rumah siap masak hidang2 diorg pun habis makan..balik...

selamat hari raya kak!

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

selamat hari raya kak sal..

meriah kalau ramai org datang ke rumah..

akak beraya kat mana tahun nih?

Pn Kartini said...

Assalamualaikum kak..:)

memang kelam kabut juga yaa bila tetiba tetamu datang..tapi bila dah sama2 tolong tuu..mesti jadi meriah..:)

sal said...

zaitun..
menghormati tertamu..mengutamakan mrk...
alhamdulillah...dpt bersama mrk dgn hidangn seadanya..

sal said...

sz..
klu dah ramai2..
tak sedap pun jadi sedap juga..

sal said...

RINA/BETTY..
MERIAH..memang meriah melihat mrk..
tapi tak cukup tangan..hehe..

sal said...

pn kartinie..
sesekali dikunjungi oleh sepupu2 di kg..hehe kelam kabut juga sb tak dpt prepaire awal..
oklah semuanya dah selamat..alhamdulillah..

missgee said...

Sal,
Series cakap sekarang
betul2 mood bantal aje..
huhuhuhu..

missgee said...

Anyway,
Salam Perkenalan Kak Sal..
Sorry sangat sebab
Terpanggil nama awal tue..
Akak rupanya

abgreds said...

Assalamualaikum Kak Sal

Selamat Hari Raya...alhamdullilah tetamu datang bawa rezeki...

sal said...

missgee...
em em em...
makciklah...
selamat hari raya...

sal said...

abgrades..
selamat hari raya..
insyaALllah..begitulah hendaknya..mendoakan kita agar murah rezki..amin..

Post a Comment