Monday, February 25, 2013

Hari Ini Dalam Sejarah

Assalamualaikum..
Hari dalam sejarah...first time ibu dan along mengikut perarakan sempena sambutan Maulidur rasul di masjid tempat kami ...kami berarak di bawah panji2 kumpulan Yasin Muslimah di taman ini..berarak keliling taman...terasa  nikmat dan segar dpt  jalan kaki ramai-ramai....

Perarakan ini menemukan along dengan guru-guru form six..pertanyaan cepu emas mereka ?? bila awak nak kawin ??? ......huhu..senyum sokmo..
Selepas perarakan, kami mendengar ceramah agama yang disampaikan  Datuk Abu Hassan Din Al Hafiz.. Memang meriah, masjid  dipenuh orang ramai...alhamdulillah..

Selesai ceramah, kami makan dalam dulang... makan berlima  sedulang..nasi panas2 sgt enak...habis...lebih-lebih lagi mengingati pesanan Datuk Abu Hassan, makanan terakhir tu kemungkinan berkat.. Jadi kami berjaya ambik berkat makanan terakhir....

Selesai majlis maulidur rasul.....kami pun bergegas ke Kota Tinggi, walaupun terasa penat tapi kami tetap menghadiri walimatulurus kawan along...itupun berpandukan GPS ....

Hari ini dlm sejarah...nak tergelak pun ada..kami memang tak pernah sampai di felda tersebut, Jadi sebelum masuk khemah sempat  bertanya...  penyambut tetamu mengangguk, memberi isyarat bhw inilah rumah pengantin...confident, kami pun mengisi perut lagi..kerana ketika itu dah 3.30 ptg, dah lapar balik...

Selepas makan ..kami bersalaman dengan tuan rumah.....rupa2nya..... nama pengantin seakan2 sama...rumah pengantin pun memang dekat2 saja....aduhai...maafkan kami yee...

Nasib baik tuan rumah mesra alam dan mereka melayan kami dgn baik..... nak buet camne...
Terkedu...Sampai di rumah pengantin yg dicari...kami minum air sajalah...perut dah kenyang. Duduk sekejab kerana kepenatan, sebelum pulang........

PS: moral value: Walaupun guna GPS tapi  perlu lebih peka bertanya sehingga sehingga jwpnya pasti....

13 comments:

Acik Erna said...

Assalam sal salah rumah ye .suami acik pun macam tu.suka bertanya.

sal said...

Acik Erna..huhu hari ini dlm sejarah..

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Wah bestnya berarak maulid rasul tu Sal... akak dah lama tak ikut berarak tu ... sebenarnya seronokan :D

Zaitun said...

Pernah terjadi juga pada kak Zai makan kenduri salah rumah hehehe....

Ibuhani said...

Cam mano leh slh gi umah pengantin.....alahai...x per jumpa tuan umah dh kira halallah tu...... :)))))

munna said...

pernah ikut perarakan maulidur rasul masa sekolah dulu je... alahai salah rumah kenduri ye kak....

sal said...

Nur Hayati..jiran2 calling suruh berarak kebetulan free pgi..

sal said...

Akak zai..samalah kitA...

sal said...

Ibuhani...tuan umah nasib mesra alam

sal said...

Muna..masa sekolah..akak pun ada pengalamn tu..

sal said...

Nur Hayati..jiran2 calling suruh berarak kebetulan free pgi..

Kakzakie said...

Taman perumahan kakak minggu ini tapi sayangnya kakak tak ada sebab ada majlis kahwin lagi anak saudara di Kota Tinggi juga. Minggu lepas anak saudara di Muar.

Kalau di Felad memang kadang dlm satu hari yg sama ada 2-3 majlis kahwin kena hati-hati...

NM02 said...

hehehe... nasib baik lom salam kaut...

Post a Comment