Saturday, January 19, 2013

Belanja...

Assalamualaikum
Menyepi seketika di dalam dunia blog..kerana tumpuan terarah kepada perkara-perkara yang lain dulu...terimakasih kepada rakan-rakan yg rata2nya golongan ibu menitipkan kata-kata dalam ruangan komen..

Rasanya belum terlambat untuk  mengucapkan tahniah kepada kaum2 ibu yg menerima RM100 setiap anak sebagai  bayaran bantuan Khas Awal Persekolahan.....terpulang kpd kita  mengatur perbelanjaan atau  menyimpan buat tabungan anak..

Berkongsi pengalaman dengan ibu2  yg anak2nya belajar di IPTA..sudah tentu selalu ingatkn anak2 supaya menggunakan sumber kewangan yang ada dengan cermat ...lebih-lebih lagi situasi sekarang harga barangan keperluan sgt mahal....

Semalam, dalam perjalanan untuk mengambil anak di asrama, Singgah di shopping complex.. Meninjau2  .....ternampak, ada  keperluan wanita yg harganya naik  sehingga 40% berbanding  akhir 2012......

Di tempat2 begini, perlu mencapai barangan keutamaan dulu...ada kalanya item yg dibeli tu tak pakai pun apb sampai  rumah....satu lagi, jika membeli barangan2 yg tidak dirancang.. impaknya di kaunter pembayaran, mengeluarkan kos yg tak dijangka...

Item dapur?? spesis ikan dan lain2 pun boleh tahan juga lebih-lebih lagi di musim tengkujuh ni...

Kesimpulan : bijak berbelanja..

P/s ; doa menghindari kecurian (darussyifa)
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=G3Gmp0NVbTY#!
http://www.darussyifa.org/


7 comments:

Kakcik Nur said...

Pagi ini, dengan wang yang terhad, kakcik masih terfikir2, apakah yang paling utama untuk dibeli...

sal said...

betul kakcik,fikirkan keutamaan....selain itu, saya juga terfikir ada anak2 kat u, yg perlukn rm rm utk kelangsungan....

ibuintan said...

betul Sal .. skarang memang perlu sangat2 untuk bijak berbelanja

sy lebih suka berbelanja di mini market saja utk barangan dapur, beli barang yg menjadi keutamaan dan perlu saja

kalau masuk hypermarket mesti terambil barang2 yg akhirnya tak diguna atau lambat guna

Nur-nba said...

Memang harga barang2 dapur dah mahal.. Kena kawal perbelanjaan dan beli mana yang perlu sahaja..

Kakzakie said...

Anak-anak kakak kedekut - 100 ringgit tu mereka masuk tabung masing-masing. Kalau belanja apa pun mintak kita.

Ibuhani said...

Berhemah bila berbelanja guna utk keperluan sklh anak2....

Ros said...

Assalamualaikum Sal,

Betoi tu Sal...kena beli apa yang penting dan yang perlu dulu...La ni semuanya mahal2..kita kena bijak membeli kan Sal...

Post a Comment