Friday, October 8, 2010

Hari Ini Dan Semalam....

Petang semalam, ibu disebuk2kan dgn hal2 lain yang perlu dibereskan cepat... Di sebelah paginya, ibu  ada tugasan untuk menyampaikan input2  tertentu pada anak2 di sini...
 

Oleh kerana  terfokus pada beberapa  tugasanku  ... ibu  tak sempat nak buat pape untuk  along, lagipun tiada sesiapa kat umah........hayat pula ada kursus pagi ini........


Tapi ibu berazam kalau banyak tenaga tersimpan yang belum diguna pakai, maka esok kubercadang, nak jadi tukang masak bersama2 dia sekejab, Suka2 untuk masak lebih2 sikit, bersedekah sempena hari jadi along........makan ramai2 di tempat kerja . Bermakna sikit, rasa2nya masakan ibu sedap apeee.....he..he, insyaAllah..

Petang nanti,ada masa terluang, bolehlah jalan2 ngan ibu ....nak freekan minda n  release stress kerana Hayat baru habis periksa..konon2..

Sejujurnya ibu dah lama tak berkesempatan jalan2. hayat sebuk memanjang ngan pembelajaran projeklah,  kuliah,tutorial,assignment,dah break sem ni, ada pulak kursus .........

Untuk along, pada kesempatan ini ibu ucapkan, selamat hari jadi ...



Muhasabah diri....
(bukan sahaja utk hayat , juga untuk anak2 ibu yang lain,
anak2 saudara,anak2 yg terbaca blog  juga)


Bersyukur pada Allah kerana  dipinjamkan kudrat ..
dapat menjalankan urusan harian dengan sempurna. 
Diberi kelapangan untuk belajar ....

 
ada  rakan yang baik2..


bersama ahli keluarga..
yang sentiasa mahu membantu......
rasa bertuah,kan..
syukur sesangat..
terima kasih padaNya.


Muhasabah diri  lagi...

Walau Sesukar mana pun laluan yg ditempuh
seberat manapun cabaran yang dirintangi
hadapi ia dengan tabah.
“Dan sesungguhnya Kami akan memberikan sesuatu percubaan kepada kamu, 
seperti ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan…” 
(Surah al-Baqarah, ayat 155) 

moga lulus  cemerlang

harap, melangkahlah  dengan tenang dan tabah
untuk menempuh  hari2 mendatang..

 
dan Berserah padaNYA...
dengan doa serta harapan  
bahawa suria itu  bersinar..
menerangi alam semister...InsyaALLAH .Amin..
"Dan sepenuhnya urusanku ini, 

kuserah pasrahkan bulat-bulat kepada Allah,
sebab Ia Maha memperhatikan semua urusan hamba-Nya
.” (Surah al-Mukmin, ayat 44)

  

4 comments:

Ummi Humaira said...

salam kak sal...

mungkin kah harijadi ummi sama tarikh dgn along,,kalau gitu thn depan leh sambut sama2 ler...

apa2 pun , Semoga Along menjadi anak yg membahagiakan buat kedua ibu ayahnya...ameen

sal said...

salam ummi.
saya pun agak hari jadi ummi sama ngan along. Oleh itu dengan rasa gembiranya,didoakan moga kelian sentiasa dirahmati Allah, dipermudahkan urusan kehidupan,sihat dan bahagia selalu hendaknya.

mahira oya said...

sy suke pelangi...

sal said...

salam mahira oya..thnks..moga2 dapat hadiah yang terbaik spt pelangi..Insya-Allah

Post a Comment