Tuesday, July 13, 2010

Catatan Perjalanan..

Kali ini menulis tentang sebuah catatan perjalanan yang simple..
tiada apa2 mesej yang nak disampaikan..
sekadar koleksi pengalaman untuk simpanan/ingatan...
Walaupun kadangkala perjalanan itu meletihkan,
tapi apabila dikenang2 kembali tentu ada yang seronoknya....
sememangnya untuk mendapatkan pengalaman ilmu itu..
menuntut masa dan kesabaran serta apa2 lagi dalam diri kita...
itulah yang mematangkan diri. InsyaAllah.

Pagi Ahad yang lalu, seperti biasa along  ke KL .
untuk menyiapkan kerja2 kursus berkumpulan
Sebelum pergi,  sempat mencapai  kamera..
Dapat jugak snap sana.. sini..
lagipun kerja kursus kali ini perlu disertakan gambar2 
sebagai bahan bukti.......
Bermula dari JB ,  bertolak kira2 pukul 3.40 pagi. tak mengantuk pun.
sebab dah biasa memulakan perjalanan pada waktu begini..
jika  ada kuliah di Serdang pukul 8.00 pg, time nilah  bertolak .
keletihan? Tidaklah... 
Bukan  along  drive pun. Belum biasa dengan jalan2 KL yang berselirat
masih harapkan family hantar ,
along jadi penumpang ...


Pagi terasa segar  sedikit 
maklumlah bertemankan embun pagi yang setia tu ....hu..hu.
Sesekali mengintai keluar .. 
jalan lengang. Kenderaan   sangat kurang di jalan raya  .... ..
terasa takut sikit kerana jalan berkabus yang menyebabkan penglihatan agak terbatas..

Pada pukul 6.00 pagi  sampai di Nilai..
singgah di sebuah perhentian dan solat subuh di sana.

Deretan gerai makan di tempat ini pun masih kosong.. 
pelanggan yang hendak menjamu selera  masih kurang..
kedai ini di buka 24 jam..

lebih kurang pukul 7.00 pagi dah sampai KL..
singgah lagi di tol  sungai besi....
untuk rehat  dan ke toilet...
kalau ke toilet di sini kena berhati2 
mesti berkawan atau berkumpulan..
sebab sunyi2 pada waktu pagi 
 dan pekerja cleaner di toilet wanita tu  adalah  lelaki ..
masaAllah....biar betul....

Nun di sana ada kawasan penempatan flat..
cantiknya pemandangan waktu pagi di situ.....
Panorama pagi....
gambar deretan rumah pangsapuri yang gemerlapan dihiasi lampu... 
dah masuk area KL.berpusing2 kejab ..
eh, gambar KLCC ni kurang jelas..
dah sampai dah.. 
pergi destinasi yang hendak di tuju ni dulu....
berjanji ngan kawan2 along kat library kejab..
.
  depan library awam tu letaknya  
 bangunan IJN yang tersergam indah..
sebelum masuk check beg dulu
tapi laptop boleh dibawa masuk..


ter'snap' pula bebudak yang tidak dikenali   ..
dan dia pun tak sedar kami membawa kamera...

singgah di sini kerana nak cari  bahan rujukan dan 
berbincang dengan kawan2 tentang subjek kesukarelawanan

lama juga di library ini,
Selain cari bahan,  nak bincang tentang 
kerja2 kemasyarakatan dalam subjek kesukarelawanan .
  nisa, shikin, mun  group discuss along nampak fresh lagi....

 Ruang2 legar library awam..memuatkan banyak infomasi..
banyak komputer untuk digunakan oleh pengunjung..
tapi masih ramai yang menunggu nak guna.
Deretan buku2 menanti pengunjung untuk membacanya.. 


Di bawah library ini ada ruang rehat .Sejuk sikit berbanding di luar
boleh makan, study and discuss dengan rakan2 di sini.....bersambung...

2 comments:

Ummi Humaira said...

salam sal...

ummi dok kat KL ni dah hampir 20thn tp lum pernah sampai lg ke library tu.... MasyaAllah

sal said...

Salam Ummi..
Along ni apa kurangnya..
library Awam KL dia nampak pulak..
Library Awam JB besar gedabak yang cantik itu, sempat lalu je..jarang singgah pun !!!

Post a Comment