Saturday, May 8, 2010

Selamat Hari Ibu...

Salam. Oh..Hampir terlupa mengenang hari istimewa ini, sehinggalah seorang teman memaparkan entrynya di blog tentang ucapan untuk ibu beberapa hari sebelum  berlangsungnya hari tersebut.... ..

Oleh itu, kepada semua yang bergelar ibu dengan senyum lebarnya diucapkan selamat hari ibu..doa saya untuk kelian moga sentiasa tabah serta menjadi ibu mithali ...insyaAllah.. 
Kalau ditanya.... pada saya tak ada apa2 yang istimewa, seperti biasa saja, cuma setiap tahun pasti rakan2 yang menyandang jawatan ibu akan mengirimkan SMS .  rasa gembira dan terharu apabila kami saling ingat-mengingati dan berpesan2.......


Buat along, angah dan Hani..terima kasih kerana celebrate..... mulanya ibu  gelisah kerana along balik lewat  dari  kelas Iqrak .. tapi kerisauan itu  terhapus apabila tiba di rumah…kemudian senyum2 kambing apabila along tetiba mengenggam tanganku untuk mengucapkan hari jadi dan hari ibu sambil  menghulurkan sekotak kek ..masaAllah dia singgah kedai kek rupanya..…. Buat  seketika saya  menyelami  perasaannya untuk lebih sporting...memotong kek macam artis di depan anak2 itu kehendaknya..   demi menjaga hati mereka, dilakukan juga........hu..hu..

Balik dari sekolah pula, Hani mempelawa kami makan yong taufu sekeluarga dengan wang RM 50.00 yang baru diperolehinya daripada hadiah anugerah cemerlang Sekolah. Dia berhajat sangat membelanja kami, rasa kesian juga duit itu nak dibazirkan semata2 nak celebrate hari jadi dan hari ibu.. ..

Buat renungan ibu2 muda....Apabila sudah mendapat gelaran serta ternobat dengan title ibu, umi, ami dan lain2 yang sewaktu dengannya..…maka akan terpikullah satu tanggungjawab dan amanah ALLAH untuk melaksanakan kewajiban. Banyak pengorbanan yang perlu dilakukan..keutamaan adalah kebajikan anak2..kadangkala kita terpaksa mendahulukan keperluan mereka terlebih dahulu daripada kepentingan diri sendiri...betullah kata kakak , dalam doa pun macam tu juga, kadang2 doa untuk anak2lah yang terlebih  banyak sedikit daripada mendoakan untuk diri sendiri ..really....

Mengimbas kembali sewaktu zaman persekolahan dahulu,  seorang guru wanita menyatakan bahawa alam persekolahan itu yang paling menyeronokkan kerana kurang  memikirkan tentang tanggungan keluarga. Apa yang perlu diingat hanya mengurus diri menjadi pelajar berjaya. yang lain2 tak perlu difikirkan, tiada memikirkan perbelanjaan keluarga, tiada perbelanjaan untuk anak2..tidak perlu difikirkan tentang lampin pakai buang, tidak perlu diingat mulut siapa yang hendak disuap  ...semuanya hanya untuk mencukupkan keperluan diri sendiri..Setelah bergelar ibu barulah terfikir akan realiti  kata2 guru itu apabila ditinjau dari sudut tanggungjawab .......

selamat hari ibu utk kelian
SMS yang dikirim oleh rakan2, saya forward kepada para ibu yang membaca blog saya ini. Ucapan dan doa  ini juga adalah untuk kelian drp saya pula...

 SMS pertama diterima.. 'Ya Allah, wanita yang membaca sms ini adalah seorang ibu yang cantik, kuat , sabar dan saya menyayanginya. Kau tingkatkanlah kehidupannya dengan keimanan. Limpahi dirinya dengan  rezki yang berkat...selamat Hari Ibu  '  terimakasih siti ......terima kasih sahabat .....

SMS kedua…Amin..amin..amin..ya rabbal Alamin, Selamat Hari Ibu....

SMS ketiga..Ya ALLAH mohon  juga berkatilah wanita yang telah mendoakan kesejahteraanku.. moga  Pengorbananmu sebagai ibu mengasuh dan mendidik anak2 selama ini  tidak dipersia-siakan. didoakan dirimu agar dirahmati Allah sentiasa. Selamat Hari Ibu...

SMS Seterusnya..Happy Mother's Day to you .Salam daripada saya di Jepun.. 

SMS berikut berupa peringatan:' To all mothers, please read these..It's normal when u're in  ur 20s, u 'll  look very MENGANCAM  when u're @ 30s, u begin to behave BERMACAM-MACAM when u turn 40s-50s, u'll feel TERANCAM and sadly, when u reach above 60s, orang langsung tak boleh CAM .. Happy Mother's Day '....terima kasih sahabat, nak buat camna, kalau dah sampai peringkat  ibu klasik.. terimalah hakikat .. alhamdulilah, syukran kalau sihat  dan  panjang umur.....

sempat snap gambar  ibu2 muda ketika  sedang menjalani latihan kokurikulum...

Kepada yg lain2 juga yang mengingati  hari ibu dan hari jadiku. …terimakasih.....

Buat ibu2 veteran …  ingat tak lagu ini ...

Kasihnya ibu membawa ke syurga..
kasihnya saudara masa berada,.
berkorban nyawa tandakasihnya...
berkorban raga rela binasa     2x....

Kasihnya ayah sangguplah berpisah
dan kasih anaknya berkorban nyawa.
Biarlah jiwa, akan tersiksa,
Ikhlas dan rela asalkan bahagia  2x.. .....

Oh teringat  arwah Mak dan ayah....lirik lagu syarifah Aini ini terkesan di hati......

Saya kira perasaan dan naluri wanita yang bergelar ibu itu sama saja ....

Semoga tanggungjawab dan bebanan tugas kita sebagai ibu akan dipermudahkan oleh Allah….

SELAMAT HARI  IBU…

2 comments:

sukiman said...

lagu tu best, ada lagu lagu yang tajuk mama...
antara senikatanya...

`tiada di dalam dunia cinta sesuci mama...'

sal said...

salam Jan. Lagu kak Pah yang dimaksudkan tu lagu 'Mawar Putih Untuk Mama' kn?..emmmmmm memang terkesan.. melodinya menyentuh hati..Al fateha untuk mom..Thnks.

Post a Comment