Thursday, February 18, 2010

Khasiat Habatus sauda


Saya ni termasuk individu yang 'liat' untuk makan ubat. Kalau pergi ke klinik, tentunya kita akan dibekalkan dengan 'ole-ole' untuk dibawa pulang. Pelbagai rupa bentuk dan warna. Ada dlm bentuk cecair, pil  yang bulat, leper, bujur dan berwarna putih, merah jambu dan lain-lain. Namun tak semua ubat itu akan saya makan melainkan yang betul2 perlu seperti antibiotik .


  Ketika sedang bersembang dengan seorang kawan, tiba2 kawan saya itu  mengeluarkan sejenis ubat dari dalam beg tangannya lalu menelan ubat itu di depan saya. Esoknya, ketika datang ke rumah  adik ipar, ubat yang ini juga yang diperkenalkan. Oleh kerana sering berkenalan dengan ubat itu, maka saya pun berminat untuk mencari2 maklumat mengenai apakah sebenar khasiatnya menyebabkan ia menjadi kegemaran2 sahabat2 saya. Di sini saya kongsikan info mengenai khasiatnya dengan para pembaca sekelian. Manalah tau 'terminat' dan 'tersuka' dengan jenis  tumbuh2an tersebut......


Habbatus Sauda memnbantu kulit muka yang cerah, merawat batuk dan asma, kencing manis, selsema, keguguran rambut, tekanan darah tinggi, masalah untuk tidur, sakit-sakit otot dan sendi, rasa loya dan muntah, mengurangkan kolesterol, merawat batu karang dan sebagainya.Ibnu Sina di dalam bukunya Canon of Medicine menyatakan Habbatus Sauda …… merangsang tenaga dan membantu pemulihan kepenatan dan semangat.
Ibnu Qayyim di dalam bukunya Medicine of the Prophet menyatakan Habbatus Sauda berupaya memulihkan penyakit-penyakit seperti batuk, bronchitits, masalah perut, kecacingan, masalah kulit seperti jerawat, sakit senggugut dan haid yang lain, menambah susu badan, menambah pengaliran air liur dan sebagainya.
Dr Ahmad Elkadi pula membuat kajian dan mendapati Habbatus Sauda mempertingkatkan daya tahan sakit (immune system).

Dalam kitab Al Tibb An-Nabawi (Pengobatan Cara Nabi) yang ditulis Ibnu Qayyim Al-Jauziyyah, Habbatus Sauda’ dikenal juga sebagai Al Habbah Al Barokah. Dalam kitab tersebut disebutkan bahwa Habbatus Sauda’ dapat mengubati 50 macam penyakit.
 • Antiinflamasi, mengubati perih/radang tenggorokan.
 • Antiarthritis, mengubati reumatik.
 • Analgesik, mengubati sakit gigi dan sakit kepala (migrain).
 • Aktivitas hormon, mengatur haid dan meningkatkan aliran susu.
 • Antiseptik, mengubati bau mulut.
 • Antivirus, mengubati demam dan flu.
 • Dermatologi, mengubati jerawat dan eksim.
 • Urinary tract, mengubati saluran kemih dan batu ginjal.
 • Sistem kekebalan, meningkatkan daya tahan tubuh.
 • Gastrointestinal tract, mengubati mabuk, diare, kejang konstipasi, dan empedu.
 • Sistem sirkulasi, meningkatkan kinerja jantung.
 • Nematocidal, mengubati cacing pita.
 • Respiratory tract, mengubati sesak nafas (asma).
Di bawah ini kami sertakan 7 ciri-ciri utama habbatus Sauda:
1. Nilai pemakanan
Habbatus Sauda kaya dengan asid amino yang membentuk protein karotene iaitu bitamin A, kalsium, zat besi, dsb.


2. Sistem imunisasi
Kajian yang dilakukan di Arab Saudi mendapati, habbatus Sauda berupaya meningkatkan sistem imunisasi anda (daya melawan penyakit). Oleh itu ia mungkin penting dalam pengawalan kanser, AIDS dan penyakit-penyakit berkaitan yang lain.
3. Anti-histamine
Histamine ialah bahan yang dikeluarkan oleh sel-sel mast di dalam badan yang menyebabkan kesan-kesan allergik (alahan). Habbatus Sauda mengandungi bahan yang menghalang protein kinase C, sejenis bahan yang mencetus penghasilan histamine. Oleh kerana penghidap penyakit asma selalunya mengalami masalah alahan, habbatus Sauda mungkin baik diambil secara berterusan oleh pesakit-pesakit ini.
4. Anti-tumor
Kajian in vitro mendapati habbatus Sauda berupaya menghalang pembentukan sel-sel tumor. 
5. Anti-bakteria
Penyelidikan ke atas bahan ini mendapati ia mempunyai aktiviti anti-bakteria . Habbatus Sauda didapati berupaya mengawal bakteria seperti E.coli, V.cholera dan spesies Shigella. Baik bagi seperti cirit-birit dan masalah-masalah perut yang lain.
6. Anti-radang (anti-inflammation)
Habbatus Sauda didapati boleh mengurangkan radang (bengkak). Oleh itu ia baik untuk pesakit asma (mengurangkan radang dalam paru-paru), eczema (alahan yang menyebabkan gatal, kulit merah dsb.) dan arthritis (bengkak sendi).
7. Menggalakkan pengeluaran susu
Kombinasi lemak dan hormon yang didapati di dalam habbatus Sauda menyebabkan pengeluaran susu ibu yang menyusukan bayi bertambah.

No comments:

Post a Comment