Thursday, April 22, 2010

Makanan Ringan yg tak berkhasiat pun..

Salam..
Mungkin kita selalu membeli biskut atau MAKANAN kering drp pasar raya atau  kedai.. Ketika membeli makanan  tersebut, adakah kita  berhati -hati dengan ingredients    yang terhasil daripada makanan itu?

Lihat betul-betul akan kandungan minyak yang digunakan dalam proses membuat makanan itu. Namun tidak ramai yang menyedarinya bahawa kod Lemak/minyak yang ditulis dalam angka-angka itu adalah kepunyaan..........

Dulu,saya juga kurang peka tapi  seorang kawan  memberitahu  perkara tersebut. Kawan tu dapat makluman melalui pensyarah kimianya  ..

Oklah tak payah buang masa nak explain.Kita baca saja komen pengguna ini yang dikirimkan melalui E-mail dan saya cuba memanjang-manjangkan cerita tersebut, pada yang dah tau tu Alhamdulilah..yang belum tahu, bolehlah kita berkongsi info .......

Subject: FW: Kod lemak babi - dlm keropok udang ROTA
 

 INI SARANAN 'MAKCIK' TU FROM MY EMAIL
Subject: kod lemak babi

Pse jgn main taram je beli jajan.. contoh apollo, cadbury etc. print code ni simpan dlm wallet atau henset. refer bila nak beli.

 
MULSIFIERS E-CODES FOR PIG FAT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1
E
100
 
16
E
280
 
31
E
434
 
46
E
482
2
E
110
 
17
E
300
 
32
E
435
 
47
E
483
3
E
120
 
18
E
301
 
33
E
436
 
48
E
491
4
E
140
 
19
E
325
 
34
E
440
 
49
E
492
5
E
141
 
20
E
326
 
35
E
441
 
50
E
493
6
E
153
 
21
E
327
 
36
E
470
 
51
E
494
7
E
160
 
22
E
334
 
37
E
471
 
52
E
495
8
E
161
 
23
E
335
 
38
E
472
 
53
E
542
9
E
210
 
24
E
336
 
39
E
473
 
54
E
570
10
E
213
 
25
E
337
 
40
E
474
 
55
E
572
11
E
214
 
26
E
422
 
41
E
475
 
56
E
631
12
E
216
 
27
E
430
 
42
E
476
 
57
E
635
13
E
234
 
28
E
431
 
43
E
477
 
58
E
904
14
E
252
 
29
E
432
 
44
E
478
 
59
E
920
15
E
270
 
30
E
433
 
45
E
481
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

LAGI KOMENnya.......

Yg jelas nye.....pringles pun ader gak lemak menatang(binatang) ni...kalau xcaya tgk ader E471 kat ingredients nya tu...mmg patut lah Allah turunkan bala virus influenza tu....


Xheran lah kalau skg ni ramai sgt samseng, yg muda, yg tua..laki..pompuan. ..sama jer.....solat yg wajib main tinggal jer..doa pun byk yg tak termakbul ekoran makanan2 seperti ni yg jadi darah daging.......nauzubillah..
Camner nak lahirkan lebih ramai Islam yg betul2 'muslim'... dari kecik dah disuapkan dgn makanan2 mengarut ni... yg heran nya caner leh ader tanda HALAL bg makanan2 tersebut?


Bijaknya org2 ........(SENSITIF) memperdayakan... hanya dgn makanan.

Jika kita sedar dan prihatin..forward lah untuk rakan2 seislam...semoga kita lebih berhati2 ngan tipu daya & helah musuh2 Allah swt...



P/S:Itulah antara komen beliau..terima kasih daun keladi, kalau ada info ingatkan lagi..Dalam meniti kehidupan ini kita memang perlu saling ingat mengingat....
 

2 comments:

ummiyati said...

cuba baca tulisan anak saya http://www.themalaysianinsider.com/index.php/opinion/tasneem/60831-menu-minda

sal said...

salam.Ummiyati, Terima kasih di atas info tersebut.

Post a Comment