Jiran saya ada yang berbangsa cina. Dia sangat prihatin tentang kesihatan.
Patut pun ibunya yang dah berusia nampak muda dan berseri..
Salah satu petuanya, dia minum air daun pandan..
Dah sibuk2 berbicara dengannya sampai lupa nak tanya akan khasiatnya..
Tadi saya google akan khasiat rebusan air daun pandan,
MasyaAllah, banyak, antaranya....
-Airnya diminum untuk merawat anemia, badan berbau, gonorea, lemah saraf,
gelisah, rambut gugur, hitamkan rambut dan kelimumur.
-Minyak direndam dengan daun pandan : untuk kesihatan kulit kepala, sendi dan sakit otot
-dijadikan bedak sejuk utk kesihatan kulit..
-Akarnya : untuk merawat diabetes
Lemah saraf :
ambil 3 helai daun pandan muda rebus 3 gelas air (rebus hingga susut jadi 2 gelas) minum 2/3 kali sehari
Gelisah :
2 helai daun pandan muda direndam secawan air panas. tapis minum 2/3 kali sehari
Daun pandan ada di belakang rumah..
Gemuk-gemuk..
Lebat menghijau..
Tapi terasa m nak ambik selalu..
Sesekali je digunakan..
Sebenarnya air rebusan daun pandan sedap, wangi dan menyegarkan..
Salam perkenalan,
ReplyDeleteTerima kasih kongsi info ni.. tak sangka banyak kegunaan nya ye :))
amboi ..banyak kegunaannya yek
ReplyDeletedaun pandan blkng rumah tak menjadi sgt
bantut jek...panas kot :)
aci tak khasiat daun pandan masuk kat bubur?
ReplyDelete;)
assalam sal..terima kasih..memang banyak rupanya khasiat daun pandan kan..biasanya nak masak nasi..buat bubur..atau buat sirap je guna daun pandan ni
ReplyDeleteterima kasih kongsi info kak sal
ReplyDeleteWah banyak rupanya khasiat daun pandan ni.. Kat rumah sekarang memang takde.. Nanti balik kg, nak ambillah banyak2..
ReplyDeleteKak, motor tu takdenya Nur nak beli..Suka tengok warnanya je.. :)
kat rumah saya pun banyak..
ReplyDeleteselalunya guna bila buat kuih je
boleh ambil petua ni bagus ni
ReplyDeleteBanyak khasiatnya kakak pun tak tahu.
ReplyDeletePandan rumah kakak cenonit aje sebab tak sempat gemuk kakak asyik ambil daunnya buat kuih dan masak lauk/nasi.
Kalau banyak macam rumah sal bolah buat kuih tako. Kakak hari itu buat guna mangkuk plastik sebab daun pandan cuma ciput..
Terimah kasih
ReplyDelete