kalau pandai buat, best juga kan..
Hari pertama mencanainya..hantam sajalah labu...betul2 macam lempeng...sendiri rasa pandai pula cakap sedap..yee serius kesedapan dan keenakannya disebabkan lembik dan lembut.. secukup rasa pula tidak tawar dan tidak masin........
Tapi saya pasti, kalau ada pembuat chapati di sebelah tentu fail....dah tahu dah...sebab tak ikut arahan spt dlm resepi..
kali kedua ..rasa confident sikit nak tayang..memang kena ada skill..tapi mudah dikuasai jika berminat nak buat...
mencanai di sini..seperti buat kuih raya....
saya guna dua kuali untuk memasaknya supaya cepat sikit..
chapati ini masih belum diterbalikkan..
dah siap dah....makan dengan kari...
Bahan-bahannya:
225 gm tepung atta, 1 sudu besar minyak sapi, 125 ml air suam, secubit garam, sedikit minyak sapi untuk dilenser pd chapati..
Cara membuatnya:
Masukkan tepung atta, minyak sapi dan garam dalam mangkuk. Tuang sedikit demi sedikit air suam sambil uli.Masukkan doh ke dalam mangkuk dan tutup dengan sehelai kain basah/lembab..biarkan 30 minit...Kemudian bahagikan doh menjadi bebola kecil. Canai nipis..Panaskan kuali, masukkah chapati tersebut..setelah masak terbalikkan..selepas itu lenserkan chapati dengan minyak sapi...pastu bolehlah dihidang dengan kuah kari..
Boleh mencubanya...chapati tidak menggunakan minyak yang banyak..
Tak tahu pula samaada sesuai untuk orang yg nak diet ...
Assalamualaikum Sal..
ReplyDeleteTekak puasa ni tengok mknan apa pun terliur.. Hehe
Assalamualaikum my dear K Sal:)
ReplyDeleteTinie memang penggemar capati!!
huhuhu..;)
salam sal..saya tengok kawan yang memang pandai buat capati tu..dia biarkan lama..pagi uli tepung.petang baru dia buat siap capatinya..memang sedap..terima kasih sal..nak cuba jugak nanti ni..tepung atta ada jual kan sal.belum pernah buat ni..kalau nak makan selalunya mintak kawan tu la yang buatkan.
ReplyDeletecicah sambal sardin pun sedap tu!
ReplyDeleteWah.. rajinnya akak buat sendiri... Hari ni Nur masak asam pedas batang keladi.. My favourite dish kalau balik kg....:)
ReplyDeletederu ombak..selamat berpuasa.alhamdulillah..
ReplyDeletePn kartini..
ReplyDeleteakak mula beralih arah..mula menyukainya..ank2 pun mula suka
erna..betul..capati ni kena perap dulu dgn kain basah..hari tu tak sempat nak perap terus masak..tak sabar nak tengok hasil kejadiannya..
ReplyDeleteibu Hani...ye terpulang kpd kreativiti kita untuk memilih pasangannya..spt cecah dengan sardin, kari, dal..asalkan kita menggemarinya..
ReplyDeleteNur...Asam pedas batang keladi..pandai wat yee...terliuq..
ReplyDeleteBaru je menuntut ilmu dengan bonda.. Nanti Nur share dlm blog.. ;)
Deletesalam akak..wow bestnye..kalo masak sendiri lg puas ati kan akak...heheh
ReplyDeleteSalam sal...rajinnya...kalau cik abg akak dia suka cakap..beli lagik senang...wife dia apa lagi..bertambah2 senang hatilah...hahah
ReplyDeletecikceria..kalau ramai kat rumah..masak sendiri berbaloi..cuti sekolah ni, ramai kat umah,jadi seronok makan sama-sama..
ReplyDeleteanie...
ReplyDeletesaya pun suka membeli-belah lauk..kalau setakat 3 org makan, kalau masak kdg2 tak habis..
tapi waktu cuti, kena masak..sebab bnyk masa dan seronok masak ngan anak2..
nur...
ReplyDeletedialu2kan..berkongsi ilmulah kita yeek..
Sal suria... i love chapati... mai huloq sini chapati
ReplyDeletemamawana
ReplyDeletemenjamu selera dgn chapati...kenyang juga..
kalau buat sendiri sure lebih sedap kan :)
ReplyDeleteInsyaAllah...puas hati..
ReplyDeleteSalam perkenalan Sal,
ReplyDeletedah lama cari resipi capati ni.. terima kasih lah kongsi resipi ni, saya mohon share resipi ni ye..
Nur Hayati..SILA..moga bermanfaat
ReplyDelete