Monday, March 14, 2011

masuk kelas...

Pd hari sabtu yg lepas, saya menerima kunjungan saudara dari  KL,
 dulu kami  sekampung . 
Dia balik ke sini  sekejab kerana  ziarah ibunya dan singgah di rumahku...

Lama tak jumpa.. bertanya khabar...
Kami adalah  rakan sekelas yg akrab  semasa darjah 1 hingga 6 dulu, 
Dia berkawin dengan rakan sekelas kami juga ......
Lagilah banyak cerita....

di rumahku, dia bermurah hati untuk  masak nasi baryani,
 lauk rendang ayam   dan dodol. then makan sama2...
Kami anak beranak ibarat  individu2  mengantuk disorongkan bantal..
suka sangat, bukan saja dpt makan 
tapi masuk kelas masak pula secara percuma di rumah sendiri.....
 klu  attend kelas di luar pasti  berbayar....

mana ada free dlm dunia serba moden nihhh ..

first, buat dodol...

Saya ingat masa kecik2 , org buat  dodol bukannya mudah.
Masaknya sangat lama, boleh lenguh tangan. 
Sakit pinggang kerana penangan dodol. 
Kuali pula besar sehingga tak larat nak angkat.
Biasalah kalau saiz kuali  lebih besar drp org .
Masa kacau dodol  pula  kena hati2 .  
Silap2 haribulan terjun dalam kuali .takut...

Itu gambaran dulu..

Sangat  merumitkan dan perlukan kepakaran .....

tapi dengan peralatan moden , org biasa pun boleh buat dodol ni 
dan siap tak sampai 1 jam. Pengetahuan tak perlu tinggi sangat,  
periuk pula ringan. Mudah sikit...

Cara-cara membuatnya....


Sediakan bahan2 berikut :
2 cawan tepung pulut 
1 sudu tepung ubi
2 cawan gula merah
1/2 cawan gula pasir
1 biji kelapa (4 cawan air santan)


Campur semua dan kacau bahan2 tuh ...


dah likat..
Kacau lagi...

Sorry, pic dodol ni  tak habis snap, walaupun memang sedap....

Tumpuan mata dah ke lain.....
Fokus pd dodol tetiba terhenti...

Mata dah tak berkelip tengok  benda di bawah  ini...

Jatuh cinta...
Sungguh..
Bukan saya seorang, rupanya anak2 pun berperasaan begitu..

Jatuh cinta pd periuk yang dibawanya tuhhh
melebihi  dodolnya.......

MasyaAllah..

21 comments:

  1. Assalamualaikum:):)

    Sukanya bila dapat belajar resepi masakan..apatah ia free!!:):):)
    Cantik juga yaa periuk tu sis...:)periuk serba guna yaa sis..

    ReplyDelete
  2. guna periuk tu ke unk masak dodol?

    ReplyDelete
  3. saye tengok pun dah tertarik ni...mcm best jer periuk tu...

    periuk tu mcm2 boleh dibuat masak ke...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Pn Kartini

    Sesekali kena attend kelas masak, masa je kurang..
    Periuk ni memang serba guna..

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum KASIHREDHA..

    Guna periuk ni utk buat dodol, periuk serba guna dan pelbagai fungsi masak..pd saya praktikal sesangat..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum AINNORAINI..

    Periuk ni serbaguna, semua boleh masak, kukus dan menggoreng..cepat masak.

    ReplyDelete
  7. menariknya kak sal periuk noxxa tu...
    harganya pun pasti menawan kan ;p

    ReplyDelete
  8. Kalau ada peralatan canggih tak mustahil yang susah jadi senang.

    Dah lama tak makan homemade dodol.

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum SZ..

    Masih mampu dibeli..
    pd saya praktikal klu dibeli,
    sebab serba guna, boleh panggang, mengukus, menggoreng dan memasak..

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Zaiton..

    itupun klu rjin memasak, insyaAllah yg susah jadi senang yek..

    ReplyDelete
  11. assalamualaikum sal..akak pun tergoda tuh..teringin nak tau..camana periuknya..sebab teringin nak buat dodol jugak..

    ReplyDelete
  12. oh nanti dlm keluaran akan dtg saya cuba paparkan klu ada masa

    ReplyDelete
  13. Assalamulaikum,

    Sal, dah lamanya menghilangkan diri.ke mana ? pulang je ngan dodol.Takut bila ingat dodol, hari tu baca kat metro, ada perempuan tu jatuh dalam kawah dodol. periuk tu cantikkan.

    ReplyDelete
  14. bestnye dodol..

    akak..sy pon lama xberblogging..ni baru bermula semula..hehhehe

    ReplyDelete
  15. Cik Ina..
    apa khabar...buah tangannya dodol..
    Nasib jauh..
    klu dekat Ina dapat dodol percuma dari salsuria..

    ReplyDelete
  16. cik ceria..
    apa khabar..
    apabila awak datang ceria semula blog....
    moga sihat selalu dan boleh meluangkan masa dlm lapangan ini..

    ReplyDelete
  17. saya nak syorkan periuk tu pada kakak la.hmm..menarik

    ReplyDelete
  18. Robi'ah..
    Klu periuk tu sampai kat robi'ah, tentu pandai dan rajin masak..

    ReplyDelete
  19. Salam.. Periuk apa tu Kak Sal? Nampak sangat menarik sebab boleh masak dengan cepat..

    ReplyDelete
  20. as-salam NBA-NUR
    pEriuk serba guna...saya nak try guna, mana tau bole menghasilkan kreativiti memasak..kalau rajinlah..

    ReplyDelete
  21. wah... hebat tu, periuk serbaguna ke?

    mampu milik tak reganya

    ReplyDelete