Nak awet muda..selain drp bersenam dan penjagaan kesihatan..makan ulam juga boleh awet muda..huhu..
Tengok daun selom ni...ia adalah ulam yg mempunyai banyak khasiat dan sedap dimakan. Herba ini adalah sayuran tradisional yang sering juga dimakan dengan ramuan nasi ulam, nasi kerabu dan ramuan sambal tempoyak.
Saya mula pandai makan ulam ketika dah kerja. Sebelum tu tak kisah pun..kawan2 yg cun2 tu makan ulam2 tu macam makan goreng pisang...selamba jee
ulam boleh awet muda? Betulkah ...... Orang tetua yang kata gitu.. kerana mereka bercakap melalui pengalaman. Org tetua tidaklah gi makmal sains mengkaji secara saintifik hanya berdasarkan pengetahuan harian dlm kehidupan....
Daun selom mengandungi vitamain ,B DAN C serta mengandungi banyak serat..kolestrol pun kurang..
ulam2 lain yang sekeluarga dengannya seperti....
kacang botol,
ulam raja..
makan ngan sambal belacan..
Kalau tekak selera kampung,
makanan tu sedap..dan pasti bertambah2..
petai..jering.. pula..camna..
eehh siaplah toilet..
Tapi berhati2 apabila anda ada darah tinggi krn ada ulam2 tuh tak sesuai dimakan seperti kacang botol yang boleh meningkatkan tekanan..
selamat mencuba..
suka jugak makan ulam especially..ulam pegaga..:)
ReplyDeleteErkk iye ker. ada ulam yg leh naikkan tekanan darah yer..
saya suka semua jenis ulam ni terutama jenis berdaun ,yg berbau kurang sikitla
ReplyDeletesaya sgt2 suka petai...tp dah lama tak makan sebab kerja selalu berhubungan dgn org ramai...nanti bau mulut pulak :)
ReplyDeleteTapi ulam2 lain makan juga.
RINA..
ReplyDeletePegaga pun bnyk khasiat..bole turunkn tekanan darah tinggi ya
Assalamualaikum IBU INTAN..
ReplyDeleteYA saya pun suka ulam yg berdaun hijau..lebih sedan dan berkhasiat..
Assalamualaikum KasihRedha..
ReplyDeletePetai tu memang sedap tapi puaslah nak cuci toilet apabila makan..tak larat pula
salam sal..akak memang tak pandai makan ulam2 ni..yang daun2 tu la..
ReplyDeletelagi pun kan..dah terlewat dah kalau nak awet muda..he he..
untuk sihat oklah kan..
assalam kakSal..No mmg suka makan ulam-ulaman nih...sedap!
ReplyDeleteSalam cikgu sal..saya suka ulam2 tak kira apa jenis pun kalo cicah budu lagi best heheh
ReplyDeleteakak suka sangat makan ulam. daun selom tu makan ngan sambal kelapa sedap. akak suka ulam raja, pucuk gajus ngan tenggek burung. banyak lagi kalau nak sebut.
ReplyDeleteSuka ulam kalu cicah sambal belacan...wowww..berpoluh
ReplyDelete...anak-anak ckLah penggemar ulam. Pahit dan kelat macam mana pun mereka telan.
ReplyDeleteKAK ERNA..
ReplyDeleteAssalamualaikum ..Kakak saya pun tak suka..
hUHU, belum terlewat ka tpi yg paling penting sihat tubuh badan....
Assalamualaikum Nor..kak sal pun suka..tpi tak selalu pun beli, sesekali..
ReplyDeleteAssalamualaikum ROSALIZA..Peminat ulam, samalah kta ya..
ReplyDeleteAssalamualaikum CIK INA..
ReplyDeleteAlmandulillah..moga Ina sihat dengan makan ulam2 tuh
Assalamualaikum MAMAWANA...
ReplyDeleteMemang sedap ulam ngan sambal belacan tu..
lagi satu ikan kering...
dah jemu makan daging2..kan
Assalamualaikum CKLAH..sama ngan anak2 saya, mrk semua penggemar ulam..apa yg mak dia suka makan, dia pun suka juga
ReplyDeletecik tom suka kacang botol best...
ReplyDeletesalam kak sal,
ReplyDeleteterima kasih yer
salam..kak sal..awek muda yang best tu..dr lulu2 lg kalau p kedai org panggil mak cik huhu
ReplyDeletekalu bab2 awet muda suke saye ni...
ReplyDeletesaye mmg suke mkn ulam2 ni...
tapi tu ler bile mkn berselera jer..bertambah2 pulak nasi kat pinggan nnt...
Kak Zai pun dah kawin baru pandai makan ulam tapi sekarang ajar anak2 makan,selain baik untuk kesihatan ia juga elok untuk kulit.
ReplyDeleteSalam Sal,
ReplyDeleteIbu suka pada ulam2 juga, makan cicah budu...BEST!
Itulah sampai makan 2,3 pinggan.Nasi ulam paling feberet.
Assalamualaikum CIK TOM
ReplyDeleteOrang muda memang boleh makan semua..
apatah lagi klu minat
kacang botol tu sesuai klu untk pekatkan darah..
Assalamualaikum ATI
ReplyDeleteBanyak bersabar yeee
Assalamualaikum SURI SOLEHAH..
ReplyDeleteXPE dah pangkat makcik
aku ni org panggil 'nenek'
wpun awets mudass..hehe..
Assalamualaikum AIN NORAINI
ReplyDeleteBetul juga yaaa,klu dah makan sampai berpinggan2 layan selera...bila masa nak awets mudasss
Assalamualaikum KAK ZAI..
ReplyDeleteTentu kak zai memang nampak ceria dan muda yee..
Assalamualaikum IBU SAYANG..
ReplyDeleteOrang putih buat kajian budu tu bnyk khasiatnya..
akak..saya suke makan ulam2 tp la ni jrg mkn..kalo kat kg..petik aje..
ReplyDeleteklu mkn ns tak bley tak de benda hijau dlm pinggan...huhuuu...sume ulam2 saya sukaaa....
ReplyDeletesekom,
ReplyDeletesemua org reti mkn ulam.kita je yg tak reti.dri kecik lagi.petai jgn le.tak penh mkn.
tapi ulam kacang botol, sedap.kita ingat pahit.kalo sayur atau ulam yg berwarna ijau kita ingat akan pahit
CIK CERIA...
ReplyDeleteYA kalau kg kampung banyak pilihan..
xpayah beli..save sikit ye..
SUZIE...
ReplyDeleteDlm pinggan mesti ada yg hijau ya.....baru ceria, selera pun bertambah....
ANIE..
ReplyDeleteXpe lah...bnyk alternatif lain ya, yg penting kita sihat dan gembira..
Salam Sal, memang ulam elok untuk jaga badan... nekcun pun suka gak makan ulam-ulam... hehehe..
ReplyDeleteSalam.. Memang bagus makan ulam.. Tapi Nur tak pernah makan kacang botol.. Pegaga suka juga..
ReplyDeleteNUR..
ReplyDeletePegaga baik untuk org yg mempunyai tekanan darah tinggi dan kacang botol bagus untuk org yang mempunyai tekanan darah rendah..
NEK CUN..Patut pun nek cun nampak seri n seri..huhu..
ReplyDelete