Monday, January 24, 2011

Nak awet muda..

Nak awet muda..selain drp bersenam dan penjagaan kesihatan..makan  ulam juga boleh awet muda..huhu..
Tengok daun selom  ni...ia adalah ulam yg mempunyai  banyak khasiat  dan sedap dimakan. Herba ini adalah sayuran tradisional  yang sering juga dimakan dengan ramuan nasi ulam, nasi kerabu dan ramuan sambal tempoyak.
Saya mula pandai makan ulam ketika dah kerja. Sebelum tu tak kisah pun..kawan2 yg cun2 tu makan ulam2 tu macam makan goreng pisang...selamba jee
ulam boleh awet muda? Betulkah ...... Orang tetua yang kata gitu.. kerana  mereka  bercakap melalui  pengalaman. Org tetua  tidaklah gi makmal sains mengkaji secara saintifik hanya berdasarkan pengetahuan harian dlm kehidupan....
Daun selom mengandungi vitamain ,B DAN C serta mengandungi banyak serat..kolestrol pun kurang..
ulam2  lain yang sekeluarga dengannya seperti....
kacang botol, 
ulam raja..
makan ngan sambal belacan..
Kalau tekak selera kampung, 
makanan tu sedap..dan pasti  bertambah2..
petai..jering.. pula..camna..
eehh siaplah toilet..
Tapi berhati2  apabila anda ada darah tinggi krn ada ulam2  tuh tak sesuai dimakan seperti   kacang botol yang  boleh meningkatkan tekanan..
selamat mencuba..





40 comments:

  1. suka jugak makan ulam especially..ulam pegaga..:)
    Erkk iye ker. ada ulam yg leh naikkan tekanan darah yer..

    ReplyDelete
  2. saya suka semua jenis ulam ni terutama jenis berdaun ,yg berbau kurang sikitla

    ReplyDelete
  3. saya sgt2 suka petai...tp dah lama tak makan sebab kerja selalu berhubungan dgn org ramai...nanti bau mulut pulak :)
    Tapi ulam2 lain makan juga.

    ReplyDelete
  4. RINA..
    Pegaga pun bnyk khasiat..bole turunkn tekanan darah tinggi ya

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum IBU INTAN..
    YA saya pun suka ulam yg berdaun hijau..lebih sedan dan berkhasiat..

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum KasihRedha..

    Petai tu memang sedap tapi puaslah nak cuci toilet apabila makan..tak larat pula

    ReplyDelete
  7. salam sal..akak memang tak pandai makan ulam2 ni..yang daun2 tu la..
    lagi pun kan..dah terlewat dah kalau nak awet muda..he he..
    untuk sihat oklah kan..

    ReplyDelete
  8. assalam kakSal..No mmg suka makan ulam-ulaman nih...sedap!

    ReplyDelete
  9. Salam cikgu sal..saya suka ulam2 tak kira apa jenis pun kalo cicah budu lagi best heheh

    ReplyDelete
  10. akak suka sangat makan ulam. daun selom tu makan ngan sambal kelapa sedap. akak suka ulam raja, pucuk gajus ngan tenggek burung. banyak lagi kalau nak sebut.

    ReplyDelete
  11. Suka ulam kalu cicah sambal belacan...wowww..berpoluh

    ReplyDelete
  12. ...anak-anak ckLah penggemar ulam. Pahit dan kelat macam mana pun mereka telan.

    ReplyDelete
  13. KAK ERNA..
    Assalamualaikum ..Kakak saya pun tak suka..
    hUHU, belum terlewat ka tpi yg paling penting sihat tubuh badan....

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum Nor..kak sal pun suka..tpi tak selalu pun beli, sesekali..

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum ROSALIZA..Peminat ulam, samalah kta ya..

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum CIK INA..
    Almandulillah..moga Ina sihat dengan makan ulam2 tuh

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum MAMAWANA...
    Memang sedap ulam ngan sambal belacan tu..
    lagi satu ikan kering...
    dah jemu makan daging2..kan

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum CKLAH..sama ngan anak2 saya, mrk semua penggemar ulam..apa yg mak dia suka makan, dia pun suka juga

    ReplyDelete
  19. cik tom suka kacang botol best...

    ReplyDelete
  20. salam..kak sal..awek muda yang best tu..dr lulu2 lg kalau p kedai org panggil mak cik huhu

    ReplyDelete
  21. kalu bab2 awet muda suke saye ni...
    saye mmg suke mkn ulam2 ni...
    tapi tu ler bile mkn berselera jer..bertambah2 pulak nasi kat pinggan nnt...

    ReplyDelete
  22. Kak Zai pun dah kawin baru pandai makan ulam tapi sekarang ajar anak2 makan,selain baik untuk kesihatan ia juga elok untuk kulit.

    ReplyDelete
  23. Salam Sal,


    Ibu suka pada ulam2 juga, makan cicah budu...BEST!
    Itulah sampai makan 2,3 pinggan.Nasi ulam paling feberet.

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum CIK TOM
    Orang muda memang boleh makan semua..
    apatah lagi klu minat
    kacang botol tu sesuai klu untk pekatkan darah..

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum ATI

    Banyak bersabar yeee

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum SURI SOLEHAH..
    XPE dah pangkat makcik
    aku ni org panggil 'nenek'

    wpun awets mudass..hehe..

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum AIN NORAINI

    Betul juga yaaa,klu dah makan sampai berpinggan2 layan selera...bila masa nak awets mudasss

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum KAK ZAI..

    Tentu kak zai memang nampak ceria dan muda yee..

    ReplyDelete
  29. Assalamualaikum IBU SAYANG..

    Orang putih buat kajian budu tu bnyk khasiatnya..

    ReplyDelete
  30. akak..saya suke makan ulam2 tp la ni jrg mkn..kalo kat kg..petik aje..

    ReplyDelete
  31. klu mkn ns tak bley tak de benda hijau dlm pinggan...huhuuu...sume ulam2 saya sukaaa....

    ReplyDelete
  32. sekom,

    semua org reti mkn ulam.kita je yg tak reti.dri kecik lagi.petai jgn le.tak penh mkn.

    tapi ulam kacang botol, sedap.kita ingat pahit.kalo sayur atau ulam yg berwarna ijau kita ingat akan pahit

    ReplyDelete
  33. CIK CERIA...
    YA kalau kg kampung banyak pilihan..
    xpayah beli..save sikit ye..

    ReplyDelete
  34. SUZIE...
    Dlm pinggan mesti ada yg hijau ya.....baru ceria, selera pun bertambah....

    ReplyDelete
  35. ANIE..
    Xpe lah...bnyk alternatif lain ya, yg penting kita sihat dan gembira..

    ReplyDelete
  36. Salam Sal, memang ulam elok untuk jaga badan... nekcun pun suka gak makan ulam-ulam... hehehe..

    ReplyDelete
  37. Salam.. Memang bagus makan ulam.. Tapi Nur tak pernah makan kacang botol.. Pegaga suka juga..

    ReplyDelete
  38. NUR..
    Pegaga baik untuk org yg mempunyai tekanan darah tinggi dan kacang botol bagus untuk org yang mempunyai tekanan darah rendah..

    ReplyDelete
  39. NEK CUN..Patut pun nek cun nampak seri n seri..huhu..

    ReplyDelete